Lázár: Pintér dönti el, vizsgálják-e a 444 és a Direkt36 cikkében bemutatott, letelepedési kötvénnyel érkezett, gyanús figurák ügyét

politika
2018 március 28., 11:03
comments 66

A Kormányinfón az RTL kérdezte Lázár Jánost Szabó „Szőke” Ferenccel kapcsolatban, aki Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató és Fradi-elnök embere kitálalt.

A vádakról Lázár azt mondta, 10 nap van a választásokig, szürreálisak tömegükben és valóságtartalmukban is a Fideszt ért támadások. Az a mondás, hogy a Fidesz utasította volna Szőkét vagy bárki mást törvénytelenségekre, az szemenszedett hazugság. Azt, hogy belőve vagy részegen mit mondott, arról ő nem mondana semmit. Azt is meg kell nézni, ki mondja ezt. Lázár szerint nem a kormány álláspontját kell kikérdezni, hanem a Fradi világában kell kérdezősködni.

Lázár János a Kormányinfón 2018. március 28-án.
photo_camera Lázár János a Kormányinfón 2018. március 28-án.

Az RTL rákérdezett a 444 és a Direkt 36 cikkére is, ami szerint súlyos nemzetközi bűnügy gyanúsítottja és a szíriai diktátor pénzembere is magyar papírokat kapott a kötvényprogramban.

Lázár arról beszélt, hogy egy dolog, hogy valakit letelepedési kötvénnyel beengednek, más dolog, hogy állandó tartózkodási engedélyt senki sem kapott. Tudomása szerint még a cikkünkből is kiderül, hogy Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója korrekt tájékoztatást adott arról, hogy minden kötvényvásárlót átvilágítottak. Ezért nyilván ők vállalják a felelősséget, és Lázár úgy tudja, hogy vállalják is ezt.

link Forrás

Lázár szerint nagyon minimális volt azoknak a száma, akiket nem engedtek, hogy ilyen kötvényhez jussanak. A BÁH és az elhárítás profi munkát végez – mondta. Szerinte tisztázni kell, hogy ki jelent nemzetbiztonsági kockázatot. Arra a kérdésre, hogy terrorizmus finanszírozásával és pénzmosással összefüggésbe hozott emberek azt jelentenek-e, azt mondta, ezt az illetékes szolgálatoknak kell eldönteniük.

Szerinte nem a őt kell kérdezni ebben, hanem a szolgálatokat (amik közül az egyiket egyébként ő felügyeli). De azt mondta:

„Nagy baj lenne, ha Lázár János vagy Orbán Viktor döntené el, hogy ki jelent nemzetbiztonsági kockázatot.”

Ez azért furcsa, mert Németh Szilárd hónapok óta azt harsogja, hogy Szél Bernadett LMP-s miniszterelnök-jelölt nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ezt persze nem lehet ellenőrizni, hiszen a Fidesz-KDNP hónapok óta szabotálja a biztosság üléseit, így nem lehet ellenőrizni a szakszolgálatokat.

Az Index említette is Lázár Jánosnak, hogy Németh Szilárd hogy nyilatkozott, amire Lázár azt mondta, nincs abban a helyzetben, hogy az ő munkáját ellenőrző bizottság üléseiről nyilatkozzon.

Lázár megismételte, hogy nincs abban kételye, hogy a szolgálatok kiválóan dolgoztak. A Direkt36 kérdésére azt mondta, szerinte a magyar kormány volt olyan helyzetben, amikor külső forrás bevonására volt szükség, és az EU tucatnyi más országához hasonlóan. Szerinte itt nem bevándorlásról van szó, hanem hitelről, egy átmeneti időtartamra Magyarországon való tartózkodásról.

Szerinte az, hogy itt tartózkodhatnak, az nem jelenti azt, hogy itt fognak letelepedni.

Arra a kérdésre, hogy szerinte egy kellően részletes átvilágítási rendszer eredményeként jutott-e be az országba a két, a cikkben ismertetett két személy, Lázár János azt mondta, jó szakemberek dolgoznak, akik ezen esetekben is biztosan mély körültekintéssel és alaposan jártak el.

Arra a kérdésre, hogy várható-e vizsgálat a két emberrel szemben, azt mondta, erről majd a Belügyminisztériumnak kell döntenie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.