Az orosz külügy berendelte 23 ország nagykövetét a kiutasítások miatt, de a magyar nagykövetet nem

diplomácia
2018 március 31., 05:45
comments 134

Oroszország csütörtökön közölte, hogy kiutasítanak 60 amerikai diplomatát, válaszlépésül arra, hogy Washington és az európai szövetségesei a Szkripal-ügy miatt nagy számban utasítottak ki orosz diplomatákat. Pénteken pedig sorra kerültek az európai országok is, illetve Kanada és Ausztrália.

Az orosz külügy péntek délután közölte, hogy behívatták 23 ország nagykövetét. A következő országokét: Ausztrália, Albánia, Németország, Dánia, Írország, Spanyolország, Olaszország, Kanada, Lettország, Litvánia, Makedónia, Moldova, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Ukrajna, Finnország, Franciaország, Horvátország, Csehország, Svédország és Észtország.

link Forrás

A nagykövetekkel aztán közölték, hogy a diplomatáik egy részét nem kívánatos személynek nyilvánítják, válaszul arra, hogy orosz diplomatákat utasítottak ki a Szkirpal-ügy miatt, amelyben Oroszország tagadja az érintettségét.

Néhány ország azonban, akik szintén utasítottak ki orosz diplomatákat, kimaradt az akcióból. A belga, a grúz, a montenegrói és a magyar nagykövetet nem hívták be, pedig Magyarország szintén közölte, hogy kiutasít egy orosz diplomatát. Az orosz külügy szerint azért nem, mert ezek az országok csak az utolsó pillanatban rendelték el a kiutasításokat. Az oroszok viszont azt írták, fenntartják maguknak a jogot, hogy ezekkel az államokkal szemben is intézkedjenek.

A 444.hu videósorozatát a magyarországi orosz befolyásról itt nézheti meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.