Csak reggelre állhat vissza a menetrend Európa repterein

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Este 11 órára állhat helyre az európai légtér teljes kapacitása az Eurocontrol brüsszeli központjában korábban történt számítástechnikai meghibásodás miatt. A menetrend várhatóan csak a szerda reggeli üzemkezdetre áll vissza.

Az Eurocontrol tájékoztatása szerint este 8 órakor megszüntették a korábban a biztonság érdekében bevezetett kényszerhelyzeti üzemet, és a légtér korábban elrendelt kapacitás-csökkentését is fokozatosan feloldják. A szerverek visszaállításával várhatóan este 11 órára végeznek.

A hálózat működéséért felelős számítógépes program újraindítása után belső tesztelést futtattak Európa repülőterei, légitársaságai és nemzeti légi-irányítási rendszereinek bevonásával. A szoftverhiba elhárítása után helyreállt, és üzemel a légiközlekedést irányító, átfogó európai rendszer.

Fotó: Mark Wilson / Getty Images / AFP

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek este azt mondta: a késések fokozatosan szűnnek meg, de a járatok maguk előtt görgetik a korábban felhalmozott késést, ezért a menetrend várhatóan csak a szerda reggeli üzemkezdetre áll vissza.

Az Eurocontrol korábbi tájékoztatása szerint a forgalom áramlását szervező rendszerekben keletkezett hiba, ami érintette a repülési terveket tartalmazó adatbázisokat is. Emiatt az összes légitársaságnak a délután 12:30 előtt beadott repülési tervét újra le kellett adnia.

Több európai repülőtér – egyebek mellett Budapest, Helsinki, Prága, Dublin, Koppenhága, Amszterdam – késésekről és a járataik újratervezéséről adott hírt. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér közölte, hogy az induló járatok számát óránként tízre korlátozták.

Az Eurocontrol történetében ezen kívül eddig egy hasonló mértékű hiba és leállás volt, 2001-ben. (MTI)