Csak reggelre állhat vissza a menetrend Európa repterein

közlekedés
2018 április 03., 19:45
comments 74

Este 11 órára állhat helyre az európai légtér teljes kapacitása az Eurocontrol brüsszeli központjában korábban történt számítástechnikai meghibásodás miatt. A menetrend várhatóan csak a szerda reggeli üzemkezdetre áll vissza.

Az Eurocontrol tájékoztatása szerint este 8 órakor megszüntették a korábban a biztonság érdekében bevezetett kényszerhelyzeti üzemet, és a légtér korábban elrendelt kapacitás-csökkentését is fokozatosan feloldják. A szerverek visszaállításával várhatóan este 11 órára végeznek.

A hálózat működéséért felelős számítógépes program újraindítása után belső tesztelést futtattak Európa repülőterei, légitársaságai és nemzeti légi-irányítási rendszereinek bevonásával. A szoftverhiba elhárítása után helyreállt, és üzemel a légiközlekedést irányító, átfogó európai rendszer.

photo_camera Fotó: Mark Wilson / Getty Images / AFP

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek este azt mondta: a késések fokozatosan szűnnek meg, de a járatok maguk előtt görgetik a korábban felhalmozott késést, ezért a menetrend várhatóan csak a szerda reggeli üzemkezdetre áll vissza.

Az Eurocontrol korábbi tájékoztatása szerint a forgalom áramlását szervező rendszerekben keletkezett hiba, ami érintette a repülési terveket tartalmazó adatbázisokat is. Emiatt az összes légitársaságnak a délután 12:30 előtt beadott repülési tervét újra le kellett adnia.

Több európai repülőtér – egyebek mellett Budapest, Helsinki, Prága, Dublin, Koppenhága, Amszterdam – késésekről és a járataik újratervezéséről adott hírt. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér közölte, hogy az induló járatok számát óránként tízre korlátozták.

Az Eurocontrol történetében ezen kívül eddig egy hasonló mértékű hiba és leállás volt, 2001-ben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.