Karácsony bejelentette, hogy Csepelen, a Belvárosban, Szekszárdon és Gödöllőn is hajlandóak visszalépni

POLITIKA
2018 április 03., 17:43
comments 678

Most mégis úgy tűnik, hogy van esély arra, hogy egyetlen ellenzéki jelölt maradjon négy, a számukra nyerhetőnek tűnő körzetben. Karácsony Gergely délután még cáfolta az Index hírét, hogy az MSZP elnökségi ülése után állítólag megállapodás született az LMP és a szocialista párt elnöksége között négy körzetről. De este az MSZP és a Párbeszéd közös kampányeseményen már arról beszélt a miniszterelnk-jelölt, hogy valóban van négy körzet (Belváros, Csepel, Gödöllőn, Szekszárd), ahol tárgyalásokat kezdenek az Együtt-tel és az LMP-vel az MSZP-P jelöltek visszalépéséről. 

Eszerint

  • Budapest 1. választókerületében, a Belváros-Várnegyedben az MSZP-Párbeszéd szövetséget képviselő (egyébként eredetileg párbeszédes) V. Naszályi Márta visszalép az LMP-s Csárdi Antal javára, így utóbbi marad az egyetlen esélyes ellenzéki jelölt. Itt Hollik István a Fidesz jelöltje. 
  • Budapest 17. választókerületében, Csepel-Soroksáron az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó lépne vissza, maradna Szabó Szabolcs, az Együtt jelöltje, aki 2014-ben legyőzte itt Németh Szilárdot, ez a párharc ismétlődhet meg most is. Itt az LMP-s Tenk András sem indulna.
  • Gödöllőn az LMP-s Lengyel Szilviát támogathatja a visszalépő szocialista Makrai Zoltán. A fideszes jelölt Vécsey László. 
  • Szekszárdon az LMP-s Hadházy Ákos lehet a közös ellenzéki jelölt. Itt Horváth István a Fidesz jelöltje. 

Az Index arról írt, hogy Csongrád 1. választókerületében, Szegeden pedig Szabó Sándor MSZP-s jelölt támogatására biztat az LMP-s Bodrog Zoltán.

Karácsony azt mondta, hogy eddig már 48 helyen léptek vissza, de készek tovább menni. Az említett négy körzetben szerinte ugyan az MSZP-P-s jelöltek a legseélyesebbek minden felmérés szerint, de mivel ők a legerősebbek, a felelősségük is nagyobb. Cserébe azt várják el az Együtt-től és az LMP-től, hogy ők is lépjenek vissza a többi, nyerhető körzetben. 

Karácsony nem mondta, de Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy 25 körzetben várják el cserébe az LMP, az Együtt és a Momentum visszalépését. 

A tárgyalások Karácsony szerint még ma megkezdőnek, bár az Azonnalinak  Salgótarjánban délután az ott fórumozó LMP-s miniszterelnök-jelölt, Szél Bernadett azt nyilatkozta, hogy zajlanak az MSZP-vel tárgyalások a viszonossági alapú visszaléptetésekről, és nyitnának a Jobbik felé is. Mindenesetre Karácsony szerint holnapra meg is állapodhatnak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.