Még Putyin volt veje is rákerült az amerikaiak új szankciós listájára

külföld
2018 április 06., 20:24
comments 21

Hét, Putyin elnök legközvetlenebb környezetéhez tartozó orosz oligarcha, az érdekeltségükbe tartozó tizenkét cég, tizenhét orosz kormánytisztviselő és pár állami vállalat - köztük egy, a szíriai kormánnyal szoros kapcsolatokat ápoló fegyverkereskedő cég és egy bank - került rá az USA pénzügyminisztériumának legfrissebb szankciós listájára.

Az érintett magánemberek és cégek amerikai számláit befagyasztják és amerikai állampolgár vagy cég büntetés terhe mellett nem üzletelhet velük. Ez a Trump-adminisztráció eddigi legkeményebb lépése Putyinékkal szemben. Egy név nélkül nyilatkozó illetékes szerint a cél az volt, hogy tudassák az orosz elittel, hogy ők sem húzhatják ki magukat az orosz kormány akciói miatti elszámoltatás alól. 

Oleg Gyeripászka
photo_camera Oleg Gyeripaszka Fotó: Sergey Guneev/RIA Novosti

A listán szereplő legnagyobb név Oleg Gyeripaszkáé, az egyik leggazdagabb orosz oligarcháé. Paul Manafort, Trump korábbi kampányfőnöke 2006-tól Gyeripaszkának dolgozott, Alekszej Navalnij pedig emlékezetes eszkortlányos videóban mutatta be, mi köze lehet Gyeripaszkának a Trump-kampányhoz.

És nem ő az egyetlen a feketelistán, akit összefüggésbe hoztak Trump köreivel. Viktor Vekszelberg, Oroszország kilencedik leggazdagabb embere például jelen volt Donald Trump elnöki beiktatásán Washingtonban. Alekszandr Torsin, az orosz jegybankjának kormányzó-helyettese ellen pedig vizsgálat folyik az Egyesült Államokban, mert a gyanú szerint pénzt adott az Amerikai Országos Fegyver Szövetségnek, hogy így támogassa közvetve Donald Trump választási kampányát.

De megjárta Szulejmán Kerimov, Oroszország egyik leggazdagabb embere, felsőházi képviselő is, akinek már korábban meggyűlt a baja a nyugati hatóságokkal.

Szankciókkal sújtják továbbá Kirill Samalovot, Putyin lányának volt férjét is, akit nemrég maga Putyin büntetett meg keményen, milliárdokra amiért elhagyta a lányát egy másik nőért.

Kirill Samalov
photo_camera Kirill Samalov Fotó: Kirill Kallinikov/RIA Novosti

A Fehér Ház „Donald Trump elnök ellenáll Oroszország kártékony tevékenységének” címmel adott ki közleményt, amelyben Marco Rubio floridai republikánus szenátor így méltatta a lépést: „ezek az új szankciók egyértelmű üzenetet küldenek a Vlagyimir Putyinnak arról, hogy Ukrajna jogtalan megszállása, az Aszad-rezsim háborús bűncselekményeinek támogatása, a nyugati demokráciák aláásására irányuló kísérletek és a rosszindulatú kibertámadások további komoly következményekkel járnak a számára és az őt támogatóknak”. (via Axios, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.