A határon túli szavazatokkal a Fidesz elvett egy mandátumot a Jobbiktól

választás
2018 április 09., 12:57
comments 450

Éjszaka még 133 mandátumon állt a Fidesz-KDNP a választási iroda adatai szerint, ez pedig pont elég a kétharmados többséghez. (És még ott van a német kisebbségi képviselő.) Csakhogy 98,96 százalékos feldolgozottságnál már 134 mandátumot ír a Nemzeti Választási Iroda.

Ez azért lehet, mert a levélszavazatok feldolgozása még tart, és a határon túl leadott szavazatok 95 százalékát (több mint 50 ezer darabot) a Fidesz-KDNP kapta.

Így a Fidesz-KDNP újabb listás mandátumot szerzett, ráadásul a Jobbik kárára. Tehát ha minden így marad, a Fidesz-KDNP-nek 134, a Jobbiknak viszont 26 helyett csak 25 mandátuma lesz a parlamentben. (Ebben benne van a Jobbik egyetlen győztes egyéni jelöltje.)

Vagyis biztosnak tűnik a kormány kétharmados többsége, még akkor is meglenne, ha a külképviseleteken leadott szavazatokkal egy egyéni mandátumot elveszítene. A 24.hu szerint ha ilyen arányban növekszik a Fideszre adott listás szavazatok aránya, még az MSZP-Párbeszéd is elbukhat egy listás mandátumot a határon túli szavazatok miatt.

A számok egyébként azt mutatják, hogy Kocsis Máté kerületét leszámítva minden budapesti kerületet megnyerhetett volna az ellenzék, ha visszalép az LMP(via 24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.