A határon túli szavazatokkal a Fidesz elvett egy mandátumot a Jobbiktól

Éjszaka még 133 mandátumon állt a Fidesz-KDNP a választási iroda adatai szerint, ez pedig pont elég a kétharmados többséghez. (És még ott van a német kisebbségi képviselő.) Csakhogy 98,96 százalékos feldolgozottságnál már 134 mandátumot ír a Nemzeti Választási Iroda.

Ez azért lehet, mert a levélszavazatok feldolgozása még tart, és a határon túl leadott szavazatok 95 százalékát (több mint 50 ezer darabot) a Fidesz-KDNP kapta.

Így a Fidesz-KDNP újabb listás mandátumot szerzett, ráadásul a Jobbik kárára. Tehát ha minden így marad, a Fidesz-KDNP-nek 134, a Jobbiknak viszont 26 helyett csak 25 mandátuma lesz a parlamentben. (Ebben benne van a Jobbik egyetlen győztes egyéni jelöltje.)

Vagyis biztosnak tűnik a kormány kétharmados többsége, még akkor is meglenne, ha a külképviseleteken leadott szavazatokkal egy egyéni mandátumot elveszítene. A 24.hu szerint ha ilyen arányban növekszik a Fideszre adott listás szavazatok aránya, még az MSZP-Párbeszéd is elbukhat egy listás mandátumot a határon túli szavazatok miatt.

A számok egyébként azt mutatják, hogy Kocsis Máté kerületét leszámítva minden budapesti kerületet megnyerhetett volna az ellenzék, ha visszalép az LMP(via 24.hu)