A két legfontosabb grafikon a NER választási rendszeréről

Tbg
választás
2018 április 09., 15:14

1. A legnagyobb kisebbség irányítja teljhatalommal az országot

Ez azt mutatja meg, hogy az összes választópolgár által leadott listás szavazat milyen parlamenti összetételt eredményezett:

A 2018. április 8-i választás legtanulságosabb grafikonja.
photo_camera Frissítés: Az első sorban korábban pontatlan adatok szerepeltek. Grafika: Tbg

2. A Fideszt túlkompenzálja a saját választási rendszere

Itt pedig azt látható, hogy pártonként hogyan arányul a listán kapott szavazati arány ahhoz, hogy a parlament összes mandátumának hány százalékát nyerték el. Vagyis, például a Fidesz, akit a saját maga által alkotott választási rendszer túlkompenzál, 49 százalékos pártlistás támogatottság mellett is képes volt a 199 fős Parlamentben 134 helyet szerezni.

photo_camera Sorrendben: Fidesz-KDNP, Jobbik, MSZP-PM, LMP, DK, és akik nem jutottak be: Momentum, Kétfarkú Kutyapárt, Együtt Grafika: Tbg
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.