Moszkva szerint nem lesznek elhamarkodottak az amerikai szankció utáni ellenintézkedések

külföld
2018 április 10., 12:34
comments 21

Moszkva elemzi az amerikai szankciók nyomán kialakult helyzetet, elhamarkodott ellenintézkedések nem lesznek – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában.

Peszkov elismerte, hogy a „helyzet nem egyszerű”, és az a piacokon „korrekciókat követel meg”, de Oroszország nem kíván változtatni politikáján a nyugati országok szankciós nyomásának hatására és továbbra is a saját érdekeinek megfelelően fog cselekedni.

Vlagyimir Putyin elnök folyamatosan figyelemmel kíséri a gazdasági helyzetet, de a belátható perspektívában nem szerepel a napirendjén, hogy találkozzon a szankciók által sújtott üzletemberekkel, ám ez nem jelenti azt, hogy szükség esetén egy ilyen találkozó nem jöhet létre – mondta Peszkov.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2017. december 20-án.
photo_camera Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Fotó: Szergej Gunejev/Szputnyik

Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter egy moszkvai tőzsdefórumon azt mondta, az orosz makrogazdaság és a pénzpiacok kibírják az új amerikai szankciókat. Fő kormányzati feladatként – Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan – a büntetőintézkedések által érintett, több 100 ezer munkahelyet biztosító vállalatok zavartalan működésének biztosítását nevezte meg.

Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke szerint a rubel lebegő árfolyama hozzájárul a külső események orosz gazdaságra gyakorolt hatásának csökkentéséhez. A devizaárfolyam mellett több más tényező, így a kamatpolitika is hozzájárul az infláció befolyásolásához, ami az elmúlt hónapokban történelmi mélyponton, 2,4 százalék körül volt, és csak lassan közelít a 4 százalékhoz – mondta.

Szergej Svecov, a központi bank elnökhelyettese közölte, hogy az intézmény szükség esetén kész közbelépni a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében, beleértve a devizarepót és a devizaértékesítést.

A Bank Rosszii a nap folyamán a dollár hivatalos árfolyamát 3,79 rubellel, 62,3699 rubelre, az euróét 4,92 rubellel 76,8522 rubelre emelte.

A Vedomosztyi értesülése szerint az orosz kormány az amerikai szankciók nyomán felgyorsította egy olyan törvénytervezet kidolgozását, ami az „offshore jegyeit hordozó különleges övezetek” létrehozásával támogatná az érintett vállalatokat, a tőke Oroszországba való gyors és kettős adóztatástól mentes visszatérítését és ottani őrzését.

A vlagyivosztoki Russzkij és a kalinyingrádi Oktyabrszkij szigeten kialakítandó övezetek rezidensei megkapnák a nemzetközi vállalkozás státusát, és csak az oroszországi bevételeik alapján fizetnének adót.

Mi történt az orosz piacokon?

Sajtójelentések szerint az amerikai feketelistára került orosz üzletemberek hétfőn egyetlen nap alatt 12 milliárd dollárt vesztettek, az orosz tőzsde és a rubel árfolyamának zuhanása mellett. A rubel árfolyamának csökkenése az olaj- és gázipari, valamint a kohászati vállalatok részvényeinek emelkedéséhez vezetett, mert a nemzeti fizetőeszköz gyengülése az árupiacokon végbemenő áremelkedés ezeknek a cégeknek kedvez.

Miért történt ez?

Washington a múlt pénteken jelentette be: szankciókkal sújtott orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt „káros” beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra hivatkozva. Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntetőintézkedések 7 oligarchát, 12 általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, 1 bankot és 17 kormányzati tisztségviselőt érintenek. A szankciók részeként befagyasztják az érintettek amerikai joghatóság alá eső vagyonát, és megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzleteljenek velük. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.