Felkerültek a beszkennelt jegyzőkönyvek az NVI honlapjára

választás
2018 április 12., 12:05
comments 303

A törvényi határidő előtt egy nappal, szerda késő este megérkezett az összes külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához – közölte az NVI az MTI-vel.

Az utolsó négy külképviseletről (London, Manchester, Edinburgh, Stuttgart) szerda késő este érkeztek meg az összesen 13 857 szavazatot tartalmazó urnák. A 118 külképviseleten 51 854 választópolgár adta le a szavazatát.

Az NVI várhatóan csütörtökön hozzákezd az irodához kedd délutánig 108 külképviseletről beérkezett 177 doboz felbontásához, és hozzákezd a bennük található szavazatok választókerületenkénti szétválogatásához. Ezeket az urnákat a Nemzeti Választási Bizottság tagjai kedden már megtekintették, és sértetlen állapotban találták. Az NVB csütörtöki ülésén megtekinti a kedd óta érkezett urnák állapotát is, az NVI ezután bonthatja csak fel ezeket.

Az NVI csütörtök reggel elérhetővé tette az oldalán a szavazóköri papíralapú jegyzőkönyvek szkennelt változatát is. Ezek az eredmények között, a szavazóköri eredmények almenüben érhetők el, az oldal jobb felső részén elhelyezett ikonnal (.tif formátumban!). (Ezek egyébként csak az egyéni szavazatokról szóló jegyzőkönyvek, és a legtöbb furcsaság a listás szavazással kapcsolatban történt. Ráadásul a jegyzőkönyvek első, nem javított verziói nincsenek fent.)

A pártoknak az egyéni eredményeket tartalmazó beszkennelt jegyzőkönyveket már szerdán átadták, a beszkennelt listás jegyzőkönyveket pedig csütörtökön adja át az NVI. Így bárki összehasonlíthatja az informatikai rendszerben rögzített, a honlapon megjelenített adatokat a kézzel kitöltött jegyzőkönyvekkel.

A választókerületi eredményeket a választókerületi választási bizottságok szombaton állapítják meg, miután összeszámolták a külképviseleteken leadott szavazatokat, az átjelentkezők szavazatait és a választókerület kijelölt szavazókörében még fel nem bontott urnát. Az eredményről szombaton jegyzőkönyvet állítanak ki, innentől nyílik meg az eredmény elleni jogorvoslati lehetőség, amit kedd 16 óráig lehet benyújtani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.