Felkerültek a beszkennelt jegyzőkönyvek az NVI honlapjára

A törvényi határidő előtt egy nappal, szerda késő este megérkezett az összes külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához – közölte az NVI az MTI-vel.

Az utolsó négy külképviseletről (London, Manchester, Edinburgh, Stuttgart) szerda késő este érkeztek meg az összesen 13 857 szavazatot tartalmazó urnák. A 118 külképviseleten 51 854 választópolgár adta le a szavazatát.

Az NVI várhatóan csütörtökön hozzákezd az irodához kedd délutánig 108 külképviseletről beérkezett 177 doboz felbontásához, és hozzákezd a bennük található szavazatok választókerületenkénti szétválogatásához. Ezeket az urnákat a Nemzeti Választási Bizottság tagjai kedden már megtekintették, és sértetlen állapotban találták. Az NVB csütörtöki ülésén megtekinti a kedd óta érkezett urnák állapotát is, az NVI ezután bonthatja csak fel ezeket.

Az NVI csütörtök reggel elérhetővé tette az oldalán a szavazóköri papíralapú jegyzőkönyvek szkennelt változatát is. Ezek az eredmények között, a szavazóköri eredmények almenüben érhetők el, az oldal jobb felső részén elhelyezett ikonnal (.tif formátumban!). (Ezek egyébként csak az egyéni szavazatokról szóló jegyzőkönyvek, és a legtöbb furcsaság a listás szavazással kapcsolatban történt. Ráadásul a jegyzőkönyvek első, nem javított verziói nincsenek fent.)

A pártoknak az egyéni eredményeket tartalmazó beszkennelt jegyzőkönyveket már szerdán átadták, a beszkennelt listás jegyzőkönyveket pedig csütörtökön adja át az NVI. Így bárki összehasonlíthatja az informatikai rendszerben rögzített, a honlapon megjelenített adatokat a kézzel kitöltött jegyzőkönyvekkel.

A választókerületi eredményeket a választókerületi választási bizottságok szombaton állapítják meg, miután összeszámolták a külképviseleteken leadott szavazatokat, az átjelentkezők szavazatait és a választókerület kijelölt szavazókörében még fel nem bontott urnát. Az eredményről szombaton jegyzőkönyvet állítanak ki, innentől nyílik meg az eredmény elleni jogorvoslati lehetőség, amit kedd 16 óráig lehet benyújtani.