Nem minden lapnak és újságírónak hajlandó nyilatkozni Ungár Péter

Több 444 videó?
Szeretném

Miután Schmidt Mária és fia, Ungár Péter lapjában többek között szociális munkásokat soroltak fel Soros György állítólagos zsoldosaiként, és Ungár Péter az ezzel kapcsolatos kérdésünkre a maga orbános módján csak annyit válaszolt, hogy „Köszönöm a kérdésed, szia!”, az Indexnek sikerült feltennie pár érdemi kérdést az LMP elnökségi tagjának.

Ungár az Indexnek azt mondta, nem a Figyelő, hanem az azt kiadó Pió-21 Kft. tulajdonosa, ami egy családi cég, és abban a tulajdonrészét az apja halála után örökölte. Állítása szerint a cég döntéseire nincs ráhatása, a döntéseket nem ő hozza, de az apja örökségéről a személyes jelentősége miatt nem kíván lemondani.

Fotó: Botos Tamás/444

„A Figyelő működéséből soha semmilyen haszonra nem tettem szert és ezt nem is tartanám elfogadhatónak” – mondta.

Ungár Péter részesedése egyébként a Pió-21 Kft.-ben 16,68 százalék, a kft. viszont korábban még csak 45 százalékos, mostanra azonban már 100 százalékos tulajdonosa a BIF Zrt.-nek, amiben Ungárnak még 3 százaléka is van közvetlenül. Az Orbán-kormány idején, az utóbbi években a BIF piaci értéke, és a cégen belüli Ungár–Schmidt vagyon aránya megnőtt, így míg korábban az Ungár-vagyon a BIF-ben 1 milliárd forint volt, addig mostanra 9,9 milliárdra nőtt.

Ungár az Indexnek azt mondta, a személyes vagyonát a kormány gyengítésére, és nem az erősítésére használja, pont ezért nem akar lemondani a cégről. Arra a kérdésre, hogy zöldpárti politikusként beleférne-e neki, ha egy olajfúróban komoly természetkárosítást okozó kínai bányában lenne részesedése, azt mondta, nem.

Az Index arról is megkérdezte, a kollégánk, Szily László kérdésére miért reagált úgy, ahogy. Erre ezt válaszolta:

„Egy politikusnak kötelező a vagyonát érintő kérdésekben tájékoztatni a sajtót. De ennek a tájékoztatásnak nem feltétlenül Szily Lászlón vagy a 444-en keresztül kell megtörténnie.”

A zoom.hu egyébként elérte a Figyelő legfőbb tulajdonosát, Schmidt Máriát is, aki hasonlóan nyilatkozott: „Nekem sajtóosztályom van. Nálam úgy szokás, hogy ott bejelentkeznek, és a sajtófőnökkel egyeztetnek”