Nem minden lapnak és újságírónak hajlandó nyilatkozni Ungár Péter

Média
2018 április 12., 13:34
comments 335

Miután Schmidt Mária és fia, Ungár Péter lapjában többek között szociális munkásokat soroltak fel Soros György állítólagos zsoldosaiként, és Ungár Péter az ezzel kapcsolatos kérdésünkre a maga orbános módján csak annyit válaszolt, hogy „Köszönöm a kérdésed, szia!”, az Indexnek sikerült feltennie pár érdemi kérdést az LMP elnökségi tagjának.

Ungár az Indexnek azt mondta, nem a Figyelő, hanem az azt kiadó Pió-21 Kft. tulajdonosa, ami egy családi cég, és abban a tulajdonrészét az apja halála után örökölte. Állítása szerint a cég döntéseire nincs ráhatása, a döntéseket nem ő hozza, de az apja örökségéről a személyes jelentősége miatt nem kíván lemondani.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

„A Figyelő működéséből soha semmilyen haszonra nem tettem szert és ezt nem is tartanám elfogadhatónak” – mondta.

Ungár Péter részesedése egyébként a Pió-21 Kft.-ben 16,68 százalék, a kft. viszont korábban még csak 45 százalékos, mostanra azonban már 100 százalékos tulajdonosa a BIF Zrt.-nek, amiben Ungárnak még 3 százaléka is van közvetlenül. Az Orbán-kormány idején, az utóbbi években a BIF piaci értéke, és a cégen belüli Ungár–Schmidt vagyon aránya megnőtt, így míg korábban az Ungár-vagyon a BIF-ben 1 milliárd forint volt, addig mostanra 9,9 milliárdra nőtt.

Ungár az Indexnek azt mondta, a személyes vagyonát a kormány gyengítésére, és nem az erősítésére használja, pont ezért nem akar lemondani a cégről. Arra a kérdésre, hogy zöldpárti politikusként beleférne-e neki, ha egy olajfúróban komoly természetkárosítást okozó kínai bányában lenne részesedése, azt mondta, nem.

Az Index arról is megkérdezte, a kollégánk, Szily László kérdésére miért reagált úgy, ahogy. Erre ezt válaszolta:

„Egy politikusnak kötelező a vagyonát érintő kérdésekben tájékoztatni a sajtót. De ennek a tájékoztatásnak nem feltétlenül Szily Lászlón vagy a 444-en keresztül kell megtörténnie.”

A zoom.hu egyébként elérte a Figyelő legfőbb tulajdonosát, Schmidt Máriát is, aki hasonlóan nyilatkozott: „Nekem sajtóosztályom van. Nálam úgy szokás, hogy ott bejelentkeznek, és a sajtófőnökkel egyeztetnek”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.