Vlagyimir Putyin elfelejtett gratulálni Orbán Viktornak?

2018 április 12., csütörtök 13:59
106

„A teljesség igénye nélkül” adott helyzetjelentést ma Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról, hogy kik gratuláltak Orbán Viktornak a választási győzelemhez. Az egzotikus lista: Mongólia, a Seychelles-szigetek, Azerbajdzsán, Albánia államfője, valamint Szlovénia és Szerbia miniszterelnöke, illetve Bosznia-Hercegovina vezetője. Korábban az MTI beszámolt arról, hogy Angela Merkel levélben gratulált, a V4-ek vezetői is üzentek Orbán Viktornak, ahogyan az osztrák kancellár, a horvát és az izraeli kormányfő és a szerb elnök is. 

De egyelőre nincs a felsorolásban Orbán Viktor nagy keleti barátja, Vlagyimir Putyin és Donald Trump sem. Pedig az orosz elnök aktív, telefonon beszélt Merkellel, Erdogan török elnökkel, az izraeli és az indiai kormányfővel. És levélben gratulált újabb elnöki mandátumához a szerdai választás után az azeri Ilham Aliyevnek is, pedig az három nappal később volt, mint a magyar választás. Donald Trump aktivitásról nem is beszélve. 

2010-ben bezzeg három napon belül befutott Barack Obama amerikai elnök és Vlagyimir Putyin gratulációja Orbán Viktornak. 

2014-ben két napon belül befutott Vlagyimir Putyin gratulációja. Barack Obama viszont már csak egy hónap késéssel gratulált. 

Most a 4. napnál járunk, eddig se levél, se telefon, se Washingtonból, se Moszkvából. Bezzeg Orbán Viktor már Putyin újraválasztásának másnapján, március 19-én gratulált

Az év elejéig semmi jele nem volt annak, hogy a látványosan szoros Orbán-Putyin barátságban törés lenne, az orosz elnök tavaly kétszer is járt Budapesten, nemzetközi találkozókon rendszeresen összefutottak, telefonon keresték egymást. Viszont Orbánnak lett volna jelenése Putyinnál az év elején az elmúlt évek kölcsönös látogatásainak sormintája alapján, ezt még szeptemberben Szijjártó is megerősítette, de aztán elmaradt a vizit. Szijjártó lapunknak ezt a múlt hónapban a kampánnyal indokolta, mintha nem lehetett volna tudni előre, hogy mindkét országban választás lesz.

Aztán lehet, hogy csak elkeveredett a levél valahol, és Putyin személyesen gratulál majd Orbánnak. Obama egy hónapjához képest pedig Trump is bőven időben van.

Update: A külügy csütörtök délután beszámolt róla, hogy megérkezett Vlagyimir Putyin gratuláló levele.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt