Új választást követelnek a tüntetés szervezői

POLITIKA
2018 április 14., 18:06
comments 979
photo_camera Fotó: Fenyő Balázs /444

Teljesen megtelt a Kossuth tér, tudósítóink szerint este hét után már az Alkotmány utca felől nem lehetett a Parlament közelébe jutni. Fél nyolc körül kezdődtek a beszédek: a netadós tüntetések szervezőjeként ismertté vált Gulyás Balázs kezdte a Ligetvédő-megmozdulások állandó szereplőjével, G-Rasszal.

A szervezők szerint százezres tömeg gyűlt össze.

Lányi Örs, a „Mi vagyunk a többség” tüntetés főszervezője arról beszélt, hogy szerinte a miniszterelnök elfelejtette, hogy honnan jött, hogy honnan kezdte, de „mi ezt nem engedhetjük meg magunknak”, mert „nem akarunk elmenni”.

Lányi pusztán azzal hangulatba hozta az embereket, hogy kimondta Orbán Viktor nevét, aztán elhallgatott. Az ő apja (mármint Lányié) is gázszerelő, de nem milliárdos, mert nincs jóban Orbánnal, és ő (mármint Lányi) sem milliárdos, mert nem vette el Orbán lányát.  

„Én is húszas éveim elején járok, mégsem kapok milliárdos beruházásokat, mert nem vagyok Orbán Viktor veje” 

- mondta, és azzal zárta, hogy nem akar elnyomást.

Lukácsi Katalin, a KDNP-ből a CEU-t ért támadások miatt távozott politikus lépett utána színpadra.  Ő azzal kezdte, hogy „minket is szolgálnia kell Orbánnak, mi mindannyian a haza vagyunk, a mi szolgálatunkra is fel kell esküdnie miniszterelnökként”, majd fontosnak tartotta leszögezni, hogy voltak visszaélések a választáson, de ez érdemben nem befolyásolta az eredményt, ellenben az nagyon is, hogy

a közszolgálatot propagandává silányították, a sajtó bekebelezták, uszítottak,egymásnak ugrasztották a hívőket és a nem hívőket.Ezért most arra van szükség, hogy liberálisok és a konzervatívok megfogják egymás kezét. Lukácsi szerint fontos, hogy figyeljünk oda egymásra és a legkiszolgáltatottabbakra. 

„Egy az ország, de sok a zászló, ezt a sokaságot védjük meg” 

- zárta Lukácsi beszédét. 

Ismét Gulyás Balázs lépett a színpadra, és azzal folytatta, hogy a Fidesz a hazugság, a félelem, a gyűlölet és a lopott vagyonok pártja lett, és hogy a választási rendszerben kódolva volt a tisztességtelen verseny

  • a választókerületek átírása miatt,
  • mert pénzbüntetéssel bünteti a rendszer a visszalépéseket,
  • mert kamupártokat jutalmaz, 
  • mert magyarul sem beszélő tömegek szavaznak szervezetten buszoztava, következmények nélkül,
  • és mert a fideszes többségű választási bizottság is elismeri, hogy a kormánypárt nem tisztességesen kampányolt.

„Ha a Fidesznek van becsülete, feloszlatja a parlamentet és új választást írnak ki” 

– tette hozzá, majd  „új választást” kért, ezzel skandáltatta meg a tömeget, egyben új tüntetést hirdetett meg következő szombat este 18 órára. 

Ezután az elenzéki együttmúködés szimbólumává vált hódmezővásárhelyi polgármester Márki-Zay Péter levele következett: szerinte az emberek vidéken kiszolgáltatottak, és félnek, ezért tudott ott ekkora többséget szerezni a kormánypárt. Ezzel az ellenzékkel a Fideszt nem lehet leváltani, tele van ügynökökkel, teljesen újjá kell építeni. Az ellenzékieknek meg kell mutatniuk, hogy képesek összefogni, így meg tudják védeni egymást a fideszes önkénytől. A politikus szerint népszavazási kísérletekkel kell megpróbálni sakkban tartani a hatalmat, és a leghatékonyabb módja a Fidesz sarokba szorításának, ha népszavazáson el lehetne érni, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez.

(Márki-Zay egyébként jelen volt a tüntetésen, de nem akart színpadra állni.)

Homonnay Gergely újságíró, a népszerű Erzsimacska FB-oldal szerzője is az ügyészség kérdését hozta föl. Amíg Polt Péter a legfőbb ügyész egyetlen fideszes korrupciós ügyet sem fognak kivizsgálni. Ezen kívül rendbe kellene tenni az elfideszesített közmédiát, és meg kell változtatni a választási törvényt. 

Végül a diáktüntetésekről megismert Gyetvai Viktor lépett a pódiumra, és arról kezdett beszélni, hogy nem akarja elmenni Magyarországról, mert szereti hazáját. Ő is összefogásra szólított fel, és azt mondta, hogy a legközelebbi választáson egy ellenzéki jelöltet kell kiállítani minden fideszes jelölttel szemben.

Ezután a tömeg azt skandálta, hogy Viktátor! Viktátor!, illetve a netadós tüntetésen bevált telefonos-világítós performansz következett. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.