Európai Bíróság: Uniós jogot sért a fák kivágása a lengyel ősrengetegben

Uniós jogot sért a lengyel hatóságok döntése, amellyel engedélyezték a faritkítás kiterjesztését a kontinens egyik utolsó érintetlen erdejének számító bialowiezai ősrengetegben - mondta ki kedden az Európai Bíróság. A lengyel kormány bejelentette, hogy végrehajtja az ítéletet.

A luxembourgi székhelyű törvényszék ítélete szerint Lengyelország a tavaly májusban kezdődött intenzív fakivágással megsértette az uniós élőhely- és madárvédelmi irányelvekből eredő kötelezettségeit. Nem végeztek ugyanis hatástanulmányt azelőtt, hogy engedélyezték a ritkítás kiterjesztését. 

Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

A bíróság szerint az aktív erdőgazdálkodási műveletek folytatása a számos ritka állatfajnak is otthont adó terület egy részének eltűnéséhez vezetne, és ezek nem igazolhatóak azzal, hogy a lucfenyők kérgét élősködők támadták meg.

Marek Safjan bíró szerint a nagyszabású erdőirtás számos védett madár- és rovarfaj élő- és szaporodóhelyét veszélyeztetné.

Az intenzív fakivágás tavaly májusban kezdődött, ami az európai hatóságok és a környezetvédők szerint veszélyezteti az uniós védettség alatt álló erdőt. Varsó viszont azt állította: éppen hogy meg akarták volna állítani az ősrengeteg pusztulását, mert  a lucfenyők kérgét betűzőszú támadta meg.

Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, az uniós bíróság pedig júliusban elrendelte a fakivágás azonnali leállítását, de a lengyel hatóságok folytatták az erdőirtást, ezért a luxembourgi törvényszék novemberben végzést adott ki: eszerint ha Lengyelország áll le, akkor minden egyes nap után legalább 100 ezer euró (mintegy 31 millió forint) pénzbírságot szabnak ki. Varsó ezután le is állította a kivágást.

A Lengyelország és Fehéroroszország területén elterülő erdőség egyes részei szigorú védelem alatt állnak. A számos ritka állatfajnak, köztük nyolcszáz európai bölénynek és a kontinens legmagasabb fáinak otthont adó terület felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára is. (MTI)