Egy volt főügyészt is meggyanúsítottak a Gyárfás-ügyben

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

"Hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki dr. I. S. P. volt főügyészt" - jelentette be közleményben a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken.

Az Index beszámolója szerint a most meggyanúsított volt főügyész volt az, akinek Gyárfás Tamás tavaly októberben átadta azoknak a szerinte manipulált hangfelvételeknek a leiratát, mely alapján most Fenyő János gyilkosának felbujtójaként meggyanúsították. Gyárfás akkor azzal kereste meg a főügyészt, hogy ezzel a felvétellel próbálják zsarolni.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a Nemzeti VÉdelmi Szolgálat feljelentésére indított nyomozás során 2018. április 20-án tartottak házkutatást dr. I. S. P. lakásán, amely után gyanúsítottként hallgatták ki a volt főügyészt.

A most közölt gyanú alapján a volt főügyésznek tudnia kellett, hogy a Fenyő-gyilkosság felbujtója ismeretlen, és azt is, hogy a felbujtó felderítése érdekében a hatóságok "évek óta erőfeszítéseket tesznek". Az ügyészség szerint a volt főügyésznek, akit személyesen ismert "az időközben felbujtással meggyanúsított egyik személy", "fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához". De a volt főügyész ennek ellenére se adta át az új bizonyítékot a nyomozó hatóságnak.

Dr. I. S. P. panasszal élt a gyanúsítás ellen, vallomást nem tett. A továbbiakban szabadlábon védekezhet.