871,9 milliárd forint az első negyedévben az államháztartási hiány

A helyzethez képest meglehetősen semleges hangvételű közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium, melyben arról írnak, 

az év első három hónapját 871,9 milliárd forintos hiánnyal zárta 

az államháztartás központi alrendszere. A kormány idén 2,4%-os hiánycéllal számol az államadósság arányának további csökkenése mellett.

2017-ben 198,1 milliárd forint volt a hiány a negyedéves zárásnál.

Január-márciusban a központi költségvetés hiánya 882,8 milliárd forint volt, az
elkülönített állami pénzalapok 16,3 milliárd forintos deficittel zártak, a
társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 27,2 milliárd forintos többletet értek el. Idén márciusban 345,3 milliárd forint lett a havi hiányadat, ezt a közleményben azzal magyarázzák, hogy az előző év azonos időszakához képest az olyan fejlesztések mellett, mint a Modern Városok Program és az Egészséges Budapest Program 

lényegesen magasabban alakultak a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai. 

Említik, hogy márciusban „a költségvetés mozgástere lehetővé tette, hogy minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy egyszeri, 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kaphasson, melynek összértéke 27,7 milliárd forintot tett ki”. 

(via hvg)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.