Törvénnyel védené meg az EU a visszaélésekről jelentőket

európai unió
2018 április 24., 14:47
comments 56

A csalást, adóelkerülést, adatszivárgást vagy egyéb törvénytelenséget bejelentő személyek nagyobb védelmét hozhatná az az új szabályozás az EU-ban, amit az Európai Bizottság terjesztett be hétfőn. 

Az új módosítások azután születtek meg, hogy korrupció ellen küzdő szervezetek kritizálták az EU vezetését, amiért nem nyújtanak kellő védelmet a tudomásukra jutott törvénytelenségekről hazájukban jelentő állampolgároknak. 

Példaként említettek egy luxemburgi esetet, amikor két könyvelő ellen emeltek vádat, akik adatokat szivárogtattak arról, hogy Luxemburg milyen adómegállapodásokat kötött nagyvállalatokkal. 

A Bizottság mostani javaslata nyomán a vállalatoknak biztosítaniuk kéne olyan belső csatornákat, melyen keresztül bárki jelentheti a tudomására jutott visszaéléseket, valamint be kéne vezetni olyan mechanizmusokat is, melyek védelmet nyújtanak a számukra a kirúgásokkal, áthelyezésekkel, illetve feljelentésekkel szemben. 

Francs Timmermans alelnök szerint nem szabad, hogy büntetés járjon a helyes viselkedésért. Azt is hozzátette, hogy a javaslat védelmet nyújthat azoknak is, akik oknyomozó újságíróknak adnak át információkat. 

A javaslatra rá kell bólintania az összes EU-tagállamnak, illetve az Európai Parlamentnek, mielőtt törvény lesz belőle. Jelenleg csak tíz ország kínál teljes körű védelmet a szivárogtatóknak. 

Az előterjesztést üdvözölte a Transparency International, helyes irányba megtett lépésként értékelve azt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt