Törvénnyel védené meg az EU a visszaélésekről jelentőket

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A csalást, adóelkerülést, adatszivárgást vagy egyéb törvénytelenséget bejelentő személyek nagyobb védelmét hozhatná az az új szabályozás az EU-ban, amit az Európai Bizottság terjesztett be hétfőn. 

Az új módosítások azután születtek meg, hogy korrupció ellen küzdő szervezetek kritizálták az EU vezetését, amiért nem nyújtanak kellő védelmet a tudomásukra jutott törvénytelenségekről hazájukban jelentő állampolgároknak. 

Példaként említettek egy luxemburgi esetet, amikor két könyvelő ellen emeltek vádat, akik adatokat szivárogtattak arról, hogy Luxemburg milyen adómegállapodásokat kötött nagyvállalatokkal. 

A Bizottság mostani javaslata nyomán a vállalatoknak biztosítaniuk kéne olyan belső csatornákat, melyen keresztül bárki jelentheti a tudomására jutott visszaéléseket, valamint be kéne vezetni olyan mechanizmusokat is, melyek védelmet nyújtanak a számukra a kirúgásokkal, áthelyezésekkel, illetve feljelentésekkel szemben. 

Francs Timmermans alelnök szerint nem szabad, hogy büntetés járjon a helyes viselkedésért. Azt is hozzátette, hogy a javaslat védelmet nyújthat azoknak is, akik oknyomozó újságíróknak adnak át információkat. 

A javaslatra rá kell bólintania az összes EU-tagállamnak, illetve az Európai Parlamentnek, mielőtt törvény lesz belőle. Jelenleg csak tíz ország kínál teljes körű védelmet a szivárogtatóknak. 

Az előterjesztést üdvözölte a Transparency International, helyes irányba megtett lépésként értékelve azt. (Reuters)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.