A szenátus megszavazta, hogy a CIA volt főnöke, Mike Pompeo legyen Trump új külügyminisztere

külföld
2018 április 26., 17:33
comments 27

Donald Trump amerikai elnök a kirúgott Rex Tillerson helyére márciusban Mike Pompeót, a CIA igazgatóját nevezte ki. Pompeo politikai kinevezett volt a CIA élén, előtte republikánus képviselő volt. Diplomáciai tapasztalatai nincsenek, katonai és nemzetbiztonsági tapasztalatai viszont igen: West Pointban végzett tiszt, így tovább erősíti a katonai vonalat Trump nemzetbiztonsági és külpolitikai stábjában.

Pompeo volt az, aki Észak-Koreába ment tárgyalni, hogy előkészítse Donald Trump és Kim Dzsongun találkozóját.

Pompeo hitbuzgó evangéliumi protestáns, rendszeres résztvevője a nagyon vallásos Mike Pence fehér házi imakörének.

Mike Pompeo megérkezik a szenátus épületébe Washingtonban, 2018. április 25-én.
photo_camera Mike Pompeo megérkezik a szenátus épületébe Washingtonban, 2018. április 25-én. Fotó: Mark Wilson/AFP

Bár a demokraták azzal támadták Pompeót, hogy muszlimellenes és homofób, az Egyesült Államok szenátusa most 57-42 arányban megszavazta, hogy ő legyen a külügyminiszter.

Mike Pompeo a hétvégén Brüsszelbe megy a NATO-tagállamok külügyminisztereinek találkozójára. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.