Ezrek menekülnek Mianmar Kachin államából, mert a hadsereg harcol a lázadókkal

Április eleje óta nagyjából 4000 ember veszíthette el az otthonát Mianmarban, miután kiújultak a harcok Kachin állam nagyobb autonómiáért harcoló lázadói és a mianmari hadsereg között. A Kachin Függetlenségi Szervezet állásait a hadsereg tüzérséggel és légicsapásokkal igyekszik felszámolni, óriási károkat okozva.

A több ezer menekülő még több embert hagyott hátra a Kínával határos konfliktuszónában, és még segélyszervezetek sem tudnak eljutni hozzájuk, mert a mianmari kormány ezt akadályozza.

Kachin államban főleg keresztények élnek, akik már a hatvanas évek óta szeretnének nagyobb autonómiát szerezni a többségében buddhista államban.

Megfigyelők szerint most azért váltak sokkal hevesebbekké a harcok, mert az ország déli részén zajló rohingya-válság elterelte a nemzetközi figyelmet, a hadsereg pedig ezért keményebben próbált odacsapni a lázadóknak Kachin államban. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.