Dízelbotrány: vádat emeltek a Volkswagen volt vezetője ellen

2018 május 4., péntek 3:59
6

Már márciusban vádat emelt a detroiti esküdtszék Martin Winterkorn, a Volkswagen volt vezetője ellen, de a bejelentéssel egészen mostanáig, a cég igazgatósági üléséig vártak a szövetségi nyomozók. Az amerikai környezetvédelmi ügynökség 2015-ben vádolta meg azzal az autógyárat, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amely érzékeli, ha mérik a motor károsanyag-kibocsátását. Ennek segítségével a teszteken kiváló értékeket produkáltak az autók, míg a valós használat során jóval a környezetvédelmi határértékek fölött bocsátottak ki nitrogén-oxidot.

Az, hogy a gyár igazgatójaként Martin Winterkorn tudott-e a csalásról, vagy ha igen, mikor szerzett róla tudomást, pontosan nem tudni. Az amerikai hatóságok eddig kilenc ember ellen kezdeményeztek eljárást a dízelbotrány miatt, közülök ketten már rács mögött vannak. A többiek, ahogy Winterkorn is, Németországban tartózkodnak. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt