Dízelbotrány: vádat emeltek a Volkswagen volt vezetője ellen

Már márciusban vádat emelt a detroiti esküdtszék Martin Winterkorn, a Volkswagen volt vezetője ellen, de a bejelentéssel egészen mostanáig, a cég igazgatósági üléséig vártak a szövetségi nyomozók. Az amerikai környezetvédelmi ügynökség 2015-ben vádolta meg azzal az autógyárat, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amely érzékeli, ha mérik a motor károsanyag-kibocsátását. Ennek segítségével a teszteken kiváló értékeket produkáltak az autók, míg a valós használat során jóval a környezetvédelmi határértékek fölött bocsátottak ki nitrogén-oxidot. 

Az, hogy a gyár igazgatójaként Martin Winterkorn tudott-e a csalásról, vagy ha igen, mikor szerzett róla tudomást, pontosan nem tudni. Az amerikai hatóságok eddig kilenc ember ellen kezdeményeztek eljárást a dízelbotrány miatt, közülök ketten már rács mögött vannak. A többiek, ahogy Winterkorn is, Németországban tartózkodnak. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.