Ezrek tüntetnek Macron politikája ellen Párizsban

Szombat délután Párizsban Emmanuel Macron ellen tiltakoztak pontosan egy évvel Macron elnöki beiktatása után. A hatóságok szerint több tízezren vettek részt a megmozduláson. 

Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency

A békésen tüntető tömeg a Garnier operaháztól Macron-ellenes transzparensekkel vonult a Bastille térre. A tüntetők a kormány társadalmi-gazdasági reformpolitikájával szemben fejezték ki ellenérzéseiket. Főleg Macron munkaügyi reformjaival és a rendőrség jogköreinek kiterjesztésével elégedetlenek. Macron bírálói szerint politikája a vállalkozókat és a jobban kereső réteget támogatja. 

Benjamin Griveaux kormányszóvivő attól félt, hogy a tüntetés akár erőszakossá is válhat, ezért a hatóságok még fokozottabban ügyelnek a biztonságra, mintegy kétezer rendőr van jelen a demonstráción.

Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency

A párizsi tüntetéssel párhuzamosan több francia nagyvárosban, Toulouseban, Bordeauxban, Rouenben, és Strasbourgban is az utcára vonultak. A szervezők szerint a szombati tüntetések mindössze az első lépést jelentik, további ellenzéki megmozdulásokat jeleztek a következő hónapokra. (Guardian, MTI)