Újra őrizetbe vették Alekszej Navalnijt

Az orosz hatóságok őrizetbe veszik Alekszej Navalnijt 2017. március 26-án egy általa szervezett korrupcióellenes tüntetésen Moszkvában.Fotó: Jevgenyij Feldman / Alekszej Navalnij kampánya / AFP

Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, aki szombaton a hatóságok által nem engedélyezett tüntetést szervezett Moszkva belvárosában két nappal Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása előtt.

Navalnijt már jópárszor őrizetbe vették tüntetései miatt, legutóbb februárban, miközben épp a fogorvostól tartott hazafelé, de akkor egy óra elteltével szabadon engedték. 

"Navalnij megjelent a Puskin téren, ahol gyorsan őrizetbe is vették. Ez teljesen törvénytelen" 

– sérelmezte Leonyid Volkov ellenzéki politikus.

Miközben beszámoltak Navalnij letartóztatásáról, a rendőrség könnygázzal oszlatta a Moszkvában tüntető tömeget. Az orosz belügyminisztérium szerint mintegy 1500 aktivista vett részt a Puskin téren szervezett ellenzéki megmozduláson. Először hangszórókkal szólították fel a tüntetés helyszínén összegyűlt tüntetőket a távozásra, ellenkező esetben fizikai erőszakkal és különleges eszközök bevetésével fenyegettek.
Úgy tudni, a rendőrség több mint 580 kormányellenes tüntetőt állított elő az Oroszország-szerte rendezett tüntetéseken.

Alekszej Navalnij korábban Putyin kihívójaként akart indulni a márciusi elnökválasztáson, de kizárták büntetett előélete miatt.

"Ha úgy véled, hogy ő nem a cárunk, menj ki tüntetni városod utcáira. Kényszeríteni fogjuk a csalókból és tolvajokból álló hatóságokat, hogy számoljanak a több millió állampolgárral, aki nem szavazott Putyinra" 

– így bátorította Navalnij az embereket az utcára vonulásra a tüntetések előtt. (MTI)