Újra őrizetbe vették Alekszej Navalnijt

Az orosz hatóságok őrizetbe veszik Alekszej Navalnijt 2017. március 26-án egy általa szervezett korrupcióellenes tüntetésen Moszkvában.Fotó: Jevgenyij Feldman / Alekszej Navalnij kampánya / AFP

Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, aki szombaton a hatóságok által nem engedélyezett tüntetést szervezett Moszkva belvárosában két nappal Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása előtt.

Navalnijt már jópárszor őrizetbe vették tüntetései miatt, legutóbb februárban, miközben épp a fogorvostól tartott hazafelé, de akkor egy óra elteltével szabadon engedték. 

"Navalnij megjelent a Puskin téren, ahol gyorsan őrizetbe is vették. Ez teljesen törvénytelen" 

– sérelmezte Leonyid Volkov ellenzéki politikus.

Miközben beszámoltak Navalnij letartóztatásáról, a rendőrség könnygázzal oszlatta a Moszkvában tüntető tömeget. Az orosz belügyminisztérium szerint mintegy 1500 aktivista vett részt a Puskin téren szervezett ellenzéki megmozduláson. Először hangszórókkal szólították fel a tüntetés helyszínén összegyűlt tüntetőket a távozásra, ellenkező esetben fizikai erőszakkal és különleges eszközök bevetésével fenyegettek.
Úgy tudni, a rendőrség több mint 580 kormányellenes tüntetőt állított elő az Oroszország-szerte rendezett tüntetéseken.

Alekszej Navalnij korábban Putyin kihívójaként akart indulni a márciusi elnökválasztáson, de kizárták büntetett előélete miatt.

"Ha úgy véled, hogy ő nem a cárunk, menj ki tüntetni városod utcáira. Kényszeríteni fogjuk a csalókból és tolvajokból álló hatóságokat, hogy számoljanak a több millió állampolgárral, aki nem szavazott Putyinra" 

– így bátorította Navalnij az embereket az utcára vonulásra a tüntetések előtt. (MTI) 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.