Visszavonta a fellebbezését a Berlinben elrabolt vietnami üzletember, aki korrupcióért kétszeres életfogytiglant kapott

Meglepetésszerűen visszavonta az ügyeiben benyújtott fellebbezési kérelmeit a Berlinből tavaly elhurcolt Trinh Xuan Thanh vietnami üzletember. A férfit, aki korábban egy vietnami állami építőipari vállalat vezetője volt, kétszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték korrupció és hűtlen kezelés miatt.

Trinh Xuan Thanh a bíróságonFotó: Vietnam News Agency/AFP

Trinh Xuan Thanh, a Vietnami Kommunista Párt volt politikusa röviddel azelőtt közölte a döntését, hogy Hanoiban hétfőn megkezdődött volna fellebbezési eljárása. Az 52 éves férfi egészségi okokra hivatkozott elhatározásának ismertetésekor, de további részleteket nem árult el. Thanh ezzel lemondott annak lehetőségéről, hogy enyhítse a rá kiszabott büntetést.

A bíróságnak címzett levelében a férfi újra hangsúlyozta az ártatlanságát. Az ügyvédei azt állították, hogy Thanh a Vietnami Kommunista Párton belüli hatalmi harcok áldozata. A védők remélték, hogy másodfokon sikerül csökkenteni az üzletemberre kiszabott börtönévek számát. Thanh akár halálbüntetést is kaphatott volna, de ezt sikerült elkerülnie.

Az év elején 22 olajipari vezetőt ítéltek el sikkasztás, hűtlen kezelés és korrupció miatt, köztük Trinh Xuan Thanht. Ez volt az eddigi legjelentősebb korrupciós per Vietnamban. A kormány bírálói szerint a szigorú hatósági fellépés részben politikailag motivált, és legfőképp a kommunista párton belüli hatalmi harcok következtében 2016-ban visszavonult Nguyen Tan Dung egykori miniszterelnök bizalmasai ellen irányul.

Thanh a PetroVietnam Construction építési vállalat vezetőjeként állítólag 125 millió eurós (csaknem 39 milliárd forintos) veszteséget okozott a cégnek. Az üzletembertől ezért egy éve elvették a parlamenti képviselői helyét, majd kizárták a pártból.

A vállalat igazgatótanácsának elnökét halálra ítélték, miután bűnösnek találták 13,6 millió dollár (3,6 milliárd forint) elsikkasztásában.

Thanht tavaly július 23-án rabolták el Berlin belvárosában feltehetően a vietnami titkosszolgálathoz tartozó, felfegyverzett emberek. A családja Németországban él, ő maga menedékért folyamodott az országban. Vietnam tagadta, hogy emberrablás történt, és azt állította: Thanh önszántából tért haza, hogy az igazságszolgáltatás elé álljon.

Az ügy megterhelte a német-vietnami diplomáciai kapcsolatokat. A berlini kormány az eset napvilágra kerülése után felszólította a vietnami titkosszolgálat képviselőjét, hogy hagyja el Németországot, továbbá kiutasított egy vietnami diplomatát, és berendelte a vietnami nagykövetet. Berlinben a múlt hónapban eljárást indítottak egy 47 éves vietnami férfi ellen az akcióban játszott szerepéért. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.