Visszavonta a fellebbezését a Berlinben elrabolt vietnami üzletember, aki korrupcióért kétszeres életfogytiglant kapott

bűnügy
2018 május 07., 11:11
comments 16

Meglepetésszerűen visszavonta az ügyeiben benyújtott fellebbezési kérelmeit a Berlinből tavaly elhurcolt Trinh Xuan Thanh vietnami üzletember. A férfit, aki korábban egy vietnami állami építőipari vállalat vezetője volt, kétszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték korrupció és hűtlen kezelés miatt.

Trinh Xuan Thanh a bíróságon
photo_camera Trinh Xuan Thanh a bíróságon Fotó: Vietnam News Agency/AFP

Trinh Xuan Thanh, a Vietnami Kommunista Párt volt politikusa röviddel azelőtt közölte a döntését, hogy Hanoiban hétfőn megkezdődött volna fellebbezési eljárása. Az 52 éves férfi egészségi okokra hivatkozott elhatározásának ismertetésekor, de további részleteket nem árult el. Thanh ezzel lemondott annak lehetőségéről, hogy enyhítse a rá kiszabott büntetést.

A bíróságnak címzett levelében a férfi újra hangsúlyozta az ártatlanságát. Az ügyvédei azt állították, hogy Thanh a Vietnami Kommunista Párton belüli hatalmi harcok áldozata. A védők remélték, hogy másodfokon sikerül csökkenteni az üzletemberre kiszabott börtönévek számát. Thanh akár halálbüntetést is kaphatott volna, de ezt sikerült elkerülnie.

Az év elején 22 olajipari vezetőt ítéltek el sikkasztás, hűtlen kezelés és korrupció miatt, köztük Trinh Xuan Thanht. Ez volt az eddigi legjelentősebb korrupciós per Vietnamban. A kormány bírálói szerint a szigorú hatósági fellépés részben politikailag motivált, és legfőképp a kommunista párton belüli hatalmi harcok következtében 2016-ban visszavonult Nguyen Tan Dung egykori miniszterelnök bizalmasai ellen irányul.

Thanh a PetroVietnam Construction építési vállalat vezetőjeként állítólag 125 millió eurós (csaknem 39 milliárd forintos) veszteséget okozott a cégnek. Az üzletembertől ezért egy éve elvették a parlamenti képviselői helyét, majd kizárták a pártból.

A vállalat igazgatótanácsának elnökét halálra ítélték, miután bűnösnek találták 13,6 millió dollár (3,6 milliárd forint) elsikkasztásában.

Thanht tavaly július 23-án rabolták el Berlin belvárosában feltehetően a vietnami titkosszolgálathoz tartozó, felfegyverzett emberek. A családja Németországban él, ő maga menedékért folyamodott az országban. Vietnam tagadta, hogy emberrablás történt, és azt állította: Thanh önszántából tért haza, hogy az igazságszolgáltatás elé álljon.

Az ügy megterhelte a német-vietnami diplomáciai kapcsolatokat. A berlini kormány az eset napvilágra kerülése után felszólította a vietnami titkosszolgálat képviselőjét, hogy hagyja el Németországot, továbbá kiutasított egy vietnami diplomatát, és berendelte a vietnami nagykövetet. Berlinben a múlt hónapban eljárást indítottak egy 47 éves vietnami férfi ellen az akcióban játszott szerepéért. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.