Nagyon furcsa körülmények között kötött szerződést 189 milliós hitelre az új fejlesztési miniszter fia egy takarékszövetkezettel, melynek működését épp Bártfai-Mager Andrea felügyelte

A G7 ír arról, hogy az Orbán-kormány új fejlesztési minisztere, Bártfai-Mager Andrea fiának a cége 189 millió forintos hitelre kötött szerződést a Bártfai-Mager által felügyelt takarékszektor egyik legjelentősebb szereplőjétől.

A lap korábban arról írt, hogy százmilliós adóhátralékkal eltűnt cégek működtek az új fejlesztési miniszter rózsadombi lakásán. Szinte mindegyik Bártfai-Mager volt férjéhez, Balogh Sándorhoz volt köthető. 

Mint most beszámoltak róla, a cikk megjelenésének napján eltűnt Bártfai-Mager neve egy másik rózsadombi lakópark kaputelefonjáról. 

Kora délután a Bártfai-Mager felirat még szerepelt a listán, négy órával később azonban már nem volt ott, valaki egyszerűen levágta 

– írja a G7.

A cikk kitér arra is, hogy a vállalati hálónak ebbe, a másik háztól másfél kilométerre lévő ingatlanba is több cége van vagy volt bejegyezve, köztük olyan is, amely korábban Bártfai-Mager lakásában székelt. Sőt, a NAV adótartozás-listája alapján ide van bejelentve a cégbirodalom egyik szereplője, Szerbin Judit is, akinek több mint tíz millió forintos adótartozása van.

Ezenfelül Bártfai-Magert nem csak a kapucsengőn szereplő neve kapcsolja a volt férje cégbirodalmához, hanem egy komplex és bizarr hitel is: mint a G7 írja, a leendő miniszter fiának cége tavaly év végén nagyösszegű kölcsönre kötött szerződést az egyik legjelentősebb takarékszövetkezettől. 

Bár a vállalkozásnak sem számottevő bevétele, sem értelmezhető vagyona nem volt még 2016 végén, egy évvel később a B3 Takarék mégis 189 millió forintos hitelszerződést írt alá a társasággal.

A szokatlan kölcsönről annak a takarészektornak az egyik legjelentősebb szereplőjével állapodtak meg, mely szektort a kormányzat részéről Bártfai-Mager felügyelte. A leendő miniszter ugyanis 2016 júliusa óta volt a a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos, és így a takarékok integrációjáért is felelt.

A cikk kitér arra is, hogy a kölcsönszerződés annyiban is érdekes, hogy a fedezete két olyan lakás hasznosításából származó bevétel lett, amelyek a rózsadombi lakóparkban vannak. 

Tehát nem maguk az ingatlanok fedezik a hitelt, hanem az a bevétel, ami a bérbeadásukból származik. A lakások ugyanis nem Bártfai-Mager fia, hanem az Erste Bank tulajdonában vannak. 

Az érintettek a lap beszámolója szerint nem magyarázták meg az ügyletet, Bártfai-Mager Andrea pedig mindössze annyit írt, hogy magáncégek üzleti döntéseihez nincs köze. A G7 több banki szakértőt is megkérdezett arról, hogy mennyire életszerű egy olyan ingatlan bérleti díjára ekkora hitelszerződést kötni, amely nincs is a kérelmező tulajdonában. 

Nem meglepő módon a szakértők azt mondták, hogy semennyire, hiszen a hitel mögött nyilvánvalóan nincs megfelelő fedezet. Egy szakértő pedig azt tartotta elképzelhetőnek, hogy egy sokkal komplexebb ügyletről lehet szó, amibe más cégeket is bevonhattak. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.