A Google letiltotta az összes hirdetést az írországi abortusz-népszavazásról

külföld
2018 május 09., 17:22
comments 85

Két héttel a népszavazás előtt a vállalat úgy döntött, hogy semmiféle, a népszavazás témáját érintő hirdetést nem lehet megjelentetni a platformjaikon, így a Youtube-on sem. A lépést állítólag az indokolta, hogy felmerült, külföldi szervezetek próbálhatnak meg beavatkozni a kampányba. 

A 2016-os amerikai elnökválasztás után kiderült orosz beavatkozás miatt a nagy techcégek sorra változtatnak a politikai kampányokkal kapcsolatos szabályzataikon, ezzel van összhangban a Google mostani döntése is a cég közleménye szerint. A Facebook kedden jelezte, hogy csak olyan cégek adhatnak fel hirdetést a közösségi oldalon a népszavazással kapcsolatban, melyek Írországban vannak bejegyezve. 

Az ír törvények eleve tiltják, hogy külföldi támogatók finanszírozzanak politikai kampányokat, ugyanakkor az interneten elköltött pénzek eddig meglehetősen szürke zónának számítottak. 

Az ír választók május 25-én szavazhatnak majd az alkotmány nyolcadik kiegészítésének sorsáról. Ez garantálja a meg nem születettek élethez való jogát, gyakorlatilag lehetetlenné téve az abortuszt az országban. A közvélemény-kutatások szerint szűken, de jelenleg vezet a visszavonást támogatók tábora, ugyanakkor sokan bizonytalanok. 

A kiegészítés visszavonásáért tüntetők Dublinban, május elsején
photo_camera A kiegészítés visszavonásáért tüntetők Dublinban, május elsején Fotó: Artur Widak/NurPhoto

Ebben a népszavazásban sok érzékeny kérdés összeér: az amerikai techcégek európai központjai a kedvező adókörnyezet miatt épp Dublinban vannak, az abortusztilalom fenntartásában pedig például érdekeltek lehetnek az Egyesült Államokban kifejezetten erősek az úgynevezett 'életvédő' mozgalmak. 

Ír politikusok nem feltétlen elégedettek a Google döntésével, az ellenzéki Fianna Fáil párt IT-szóvivője, James Lawless szerint a vállalat túl későn lépett, és a kamuhíreknek már így is komoly befolyása lehetett a kampányra. Ezért egyben azt is szorgalmazta, hogy a parlament alkosson új szabályozást a politikai hirdetések internetes megjelenésével kapcsolatban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.