Kínai cég adta a legnagyobb ajánlatot a Gorenje részvényeiért

külföld
2018 május 09., 16:02
comments 86

Egy kínai cég, a Hisense Electric háztartásigép-gyártó tette a legjobb, részvényenként 12 eurós vételi ajánlatot a Gorenje szlovén cégre.

A Gorenje szerdán azt közölte, hogy hárman adtak be vételi ajánlatot, és a kínai vállalaté volt a legmagasabb. A ljubljanai értéktőzsde zárása után a szlovén cég bejelentette, hogy a Hisense ajánlata mintegy 293 millió euróra értékelte a Gorenjét.

A Hisense által felajánlott vételi ár mellett a kínai cég jelezte, hogy a Gorenje legalább 50 százalékát akarja megszerezni.

A ljubljanai értéktőzsdén a Gorenje árfolyama 6,6 százalékos emelkedéssel, 6,80 eurón zárt. Ezután jelentették be a Hisense vételi ajánlatát.

A Gorenje kedden azt közölte, hogy hárman adtak be vételi ajánlatot, de nem hozta nyilvánosságra egyikük nevét sem. Szlovén lapértesülések szerint azonban a másik két ajánlattevő is kínai cég volt, a Haier és a Hefei Meiling.

A Gorenje, amely az egyik legnagyobb, exportra termelő szlovén cég, tavaly jelezte, hogy stratégiai partnert keres.

A Gorenje tavalyi profitja 84 százalékkal zuhant a költségek növekedése és az éleződő verseny miatt. 

A Gorenje legnagyobb részvényesei között van a 11,8 százalékos hányaddal rendelkező Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC), és a japán Panasonic, amelynek 10,7 százalékos a tulajdonrésze.

Az elmúlt években Kína óriási lendülettel érkezett meg az európai piacokra, sorra vásárolnak fel jelentős vállalatokat. Erről, illetve az ezzel kapcsolatos geopolitikai kérdésekről nemrég részletes cikket is közöltünk. (via MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.