Kínai cég adta a legnagyobb ajánlatot a Gorenje részvényeiért

Egy kínai cég, a Hisense Electric háztartásigép-gyártó tette a legjobb, részvényenként 12 eurós vételi ajánlatot a Gorenje szlovén cégre.

A Gorenje szerdán azt közölte, hogy hárman adtak be vételi ajánlatot, és a kínai vállalaté volt a legmagasabb. A ljubljanai értéktőzsde zárása után a szlovén cég bejelentette, hogy a Hisense ajánlata mintegy 293 millió euróra értékelte a Gorenjét.

A Hisense által felajánlott vételi ár mellett a kínai cég jelezte, hogy a Gorenje legalább 50 százalékát akarja megszerezni.

A ljubljanai értéktőzsdén a Gorenje árfolyama 6,6 százalékos emelkedéssel, 6,80 eurón zárt. Ezután jelentették be a Hisense vételi ajánlatát.

A Gorenje kedden azt közölte, hogy hárman adtak be vételi ajánlatot, de nem hozta nyilvánosságra egyikük nevét sem. Szlovén lapértesülések szerint azonban a másik két ajánlattevő is kínai cég volt, a Haier és a Hefei Meiling.

A Gorenje, amely az egyik legnagyobb, exportra termelő szlovén cég, tavaly jelezte, hogy stratégiai partnert keres.

A Gorenje tavalyi profitja 84 százalékkal zuhant a költségek növekedése és az éleződő verseny miatt. 

A Gorenje legnagyobb részvényesei között van a 11,8 százalékos hányaddal rendelkező Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC), és a japán Panasonic, amelynek 10,7 százalékos a tulajdonrésze.

Az elmúlt években Kína óriási lendülettel érkezett meg az európai piacokra, sorra vásárolnak fel jelentős vállalatokat. Erről, illetve az ezzel kapcsolatos geopolitikai kérdésekről nemrég részletes cikket is közöltünk. (via MTI, Reuters)