Elrajtolt Kína első saját fejlesztésű repülőgép-hordozója

2018 május 13., vasárnap 11:05
172

Vasárnap megkezdte első tengeri próbaútját Kína első saját építésű repülőgép-hordozója. A hajó az északkelet-kínai Talien városának kikötőjéből futott ki. Ez pedig történelmi lépésnek számít, mivel az ország évek óta arra törekszik, hogy a flottája felvegye a versenyt a világ vezető tengeri hatalmaival.

Fotó: Wang xizeng/Imaginechina

A Type 001A típusú hajó, aminek még nincs neve, 315 méter hosszú és 75 méter széles. Várhatóan 32 harci repülő fér el fedélzetén. Csúcssebessége 31 csomó, 57 kilométer óránként.  A kínai haditengerészetnek van egy másik repülőgép-hordozója is, de az nem saját fejlesztésű. Azt még 2012-ben vették Ukrajnától.  Azon 24 harci repülő és 17 helikopter teljesít szolgálatot.

Fotó: -/AFP

Építése 2013-ban kezdődött, és a tervek szerint csak 2020-ban áll szolgálatba, addig seregnyi próbát kell sikeresen teljesítenie. A szakértők elismerik, hogy az új repülőgép-hordozó nagyban növeli Kína katonai erejét a tengeren, de megjegyzi, hogy az azon alkalmazott technológia még mindig nagyon elavult az Egyesült Államok hajóihoz képest. Kína Sanghajban már építi harmadik repülőgép-hordozóját. (CNN/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt