Elrajtolt Kína első saját fejlesztésű repülőgép-hordozója

Vasárnap megkezdte első tengeri próbaútját Kína első saját építésű repülőgép-hordozója. A hajó az északkelet-kínai Talien városának kikötőjéből futott ki. Ez pedig történelmi lépésnek számít, mivel az ország évek óta arra törekszik, hogy a flottája felvegye a versenyt a világ vezető tengeri hatalmaival.

Fotó: Wang xizeng/Imaginechina

A Type 001A típusú hajó, aminek még nincs neve, 315 méter hosszú és 75 méter széles. Várhatóan 32 harci repülő fér el fedélzetén. Csúcssebessége 31 csomó, 57 kilométer óránként.  A kínai haditengerészetnek van egy másik repülőgép-hordozója is, de az nem saját fejlesztésű. Azt még 2012-ben vették Ukrajnától.  Azon 24 harci repülő és 17 helikopter teljesít szolgálatot.

Fotó: -/AFP

Építése 2013-ban kezdődött, és a tervek szerint csak 2020-ban áll szolgálatba, addig seregnyi próbát kell sikeresen teljesítenie. A szakértők elismerik, hogy az új repülőgép-hordozó nagyban növeli Kína katonai erejét a tengeren, de megjegyzi, hogy az azon alkalmazott technológia még mindig nagyon elavult az Egyesült Államok hajóihoz képest. Kína Sanghajban már építi harmadik repülőgép-hordozóját. (CNN/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.