Elrajtolt Kína első saját fejlesztésű repülőgép-hordozója

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Vasárnap megkezdte első tengeri próbaútját Kína első saját építésű repülőgép-hordozója. A hajó az északkelet-kínai Talien városának kikötőjéből futott ki. Ez pedig történelmi lépésnek számít, mivel az ország évek óta arra törekszik, hogy a flottája felvegye a versenyt a világ vezető tengeri hatalmaival.

Fotó: Wang xizeng/Imaginechina

A Type 001A típusú hajó, aminek még nincs neve, 315 méter hosszú és 75 méter széles. Várhatóan 32 harci repülő fér el fedélzetén. Csúcssebessége 31 csomó, 57 kilométer óránként.  A kínai haditengerészetnek van egy másik repülőgép-hordozója is, de az nem saját fejlesztésű. Azt még 2012-ben vették Ukrajnától.  Azon 24 harci repülő és 17 helikopter teljesít szolgálatot.

Fotó: -/AFP

Építése 2013-ban kezdődött, és a tervek szerint csak 2020-ban áll szolgálatba, addig seregnyi próbát kell sikeresen teljesítenie. A szakértők elismerik, hogy az új repülőgép-hordozó nagyban növeli Kína katonai erejét a tengeren, de megjegyzi, hogy az azon alkalmazott technológia még mindig nagyon elavult az Egyesült Államok hajóihoz képest. Kína Sanghajban már építi harmadik repülőgép-hordozóját. (CNN/MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.