Elrajtolt Kína első saját fejlesztésű repülőgép-hordozója

Vasárnap megkezdte első tengeri próbaútját Kína első saját építésű repülőgép-hordozója. A hajó az északkelet-kínai Talien városának kikötőjéből futott ki. Ez pedig történelmi lépésnek számít, mivel az ország évek óta arra törekszik, hogy a flottája felvegye a versenyt a világ vezető tengeri hatalmaival.

Fotó: Wang xizeng/Imaginechina

A Type 001A típusú hajó, aminek még nincs neve, 315 méter hosszú és 75 méter széles. Várhatóan 32 harci repülő fér el fedélzetén. Csúcssebessége 31 csomó, 57 kilométer óránként.  A kínai haditengerészetnek van egy másik repülőgép-hordozója is, de az nem saját fejlesztésű. Azt még 2012-ben vették Ukrajnától.  Azon 24 harci repülő és 17 helikopter teljesít szolgálatot.

Fotó: -/AFP

Építése 2013-ban kezdődött, és a tervek szerint csak 2020-ban áll szolgálatba, addig seregnyi próbát kell sikeresen teljesítenie. A szakértők elismerik, hogy az új repülőgép-hordozó nagyban növeli Kína katonai erejét a tengeren, de megjegyzi, hogy az azon alkalmazott technológia még mindig nagyon elavult az Egyesült Államok hajóihoz képest. Kína Sanghajban már építi harmadik repülőgép-hordozóját. (CNN/MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.