Az utolsó pillanatban összejöhet a radikális mainstream-ellenes koalíció Olaszország élén

külföld
2018 május 14., 06:33
comments 54
photo_camera Lugi Di Maio a találkozó után. Fotó: Andrea Ronchini/NurPhoto

Vasárnap megegyezett egymással a radikális jobboldali Liga és a populista Öt csillag mozgalom, hogy közösen alakítsanak kormányt Olaszországban - írja a Politico.

A márciusi választáson senki sem szerzett többséget, így azóta lóg a levegőben a kérdés, hogy ki fogja vezetni az országot. 

Ha pedig tényleg ez a páros kormányoz majd, akkor az eurozóna harmadik legnagyobb gazdaságának élére egy radikális mainstream-ellenes koalíció kerül.

A pártok hétfőn jelentik ezt be hivatalosan Sergio Mattarella elnöknek, aki valószínűleg még egy utolsó tárgyalási kört kezdeményez, mielőtt eldönti, kinek adja a kormányalakítás jogát. A megegyezés az utolsó pillanatban született meg - ha nem történt volna meg, akkor az államfőnek egy „semleges kormányt” kellett vona megbíznia, és újabb választások is következhettek volna. 

Az Öt csillag vezetője, Luigi Di Maio és a Liga vezetője, Matteo Salvini kétszer is találkoztak hétvégén Milánóban.

„Történelmet írunk, ez nyilvánvalóan időbe kerül” 

- mondta Di Maio. Azt mondta, megegyeztek a miniszterelnök személyében is, de azt nem árulta el, hogy ki az, csak azt, hogy „politikus, nem technokrata”.

Az EU-ban sokan aggódnak amiatt, hogy egy ilyen összetételű kormány nem fogja megreformálni a gazdaságot, és nem fogja csökkenteni az államadósságot, ami a második legmagasabb az eurozónában Görögország után. 

A tárgyalások feltétele volt az is, hogy a Liga szakítsa meg a kapcsolatot Silvio Berlusconival, akivel közös pártszövetségben indultak a választáson. Az Öt csillag ugyanis kizárta, hogy együttműködjön a volt miniszterelnökkel és médiamágnással, akit az elit szimbólumának látnak - miközben náluk a leghangsúlyosabb elem az elitellenesség. Berlusconi belement abba, hogy nem akadályozza meg a koalíciót, de azt mondta, pártja nem fogja megszavazni ezt a kormányt.

A megegyezés viszont nem változtat azon, hogy pártok elképzeléseiben fontos, nehezen összeegyeztethető különbségek vannak: az Öt csillag például alapjövedelmet, míg a Liga éppen, hogy egykulcsos adót akar. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.