Végre feljutott az Everestre az a 70 éves kínai férfi, aki már 1975-ben elvesztette mindkét lábát, amikor először támadta meg a csúcsot

Először sikerült meghódítania egy kétszeres végtagamputált embernek a világ legmagasabb csúcsát, a Everestet a nepáli oldalról. A turizmusért felelős nepáli minisztérium munkatársa szerint a 70 esztendős kínai férfi, Hszia Po-jü helyi idő szerint hétfő reggel 8:40-kor ért fel a Csomolungma tetejére.

A sikeres csúcshódításra egy nappal azután került sor, hogy a kötelek rögzítéséért felelős csapat munkájának végeztével megnyílt az út a 2018-as tavaszi szezon összes hegymászója előtt.

A kétszeres végtagamputált kínai férfi megkapta a mászóengedélyt a nepáli kormánytól, miután az ország legfelső bírósága márciusban megakadályozta, hogy életbe lépjen az a kormányrendelet, ami megtiltotta volna az Everest megmászását vakoknak és olyanoknak, akiknek két végtagját is amputálták.

Hszia korábban már négyszer próbált feljutni a világ legmagasabb csúcsára, mindkét lábát az első kísérletnél, 1975-ben veszítette el fagyás miatt. A többi próbálkozása a lavinák, a földrengések és a rossz időjárási viszonyok miatt fulladt kudarcba.

A nepáli hatóságok áprilisban 38 helyi és külföldi csoportnak adtak engedélyt arra, hogy a tavaszi szezonban megmásszák az Everestet. Az expedíciókban összesen 346 hegymászó próbálkozik a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódításával.

A Nepál, India és Kína határán fekvő hegyet már több fogyatékossággal élő ember is meghódította. Az első teljesen vak hegymászó az amerikai Erik Weihenmayer volt 2001-ben, míg az első olyan ember, akinek mindkét lábát amputálták, az új-zélandi Mark Inglis volt 2006-ban, aki a tibeti oldalról ért fel a csúcsra.

Fotó: Rdevany / English Wikipedia

A Mount Everestet már legalább 5300-an – ebből tavaly 445-en – mászták meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és a segítője, Tenzing Norgay 1953-ban felért a tetejére.

A hegycsúcs megmászására április-májusban a legkedvezőbbek az időjárási feltételek. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.