Végre feljutott az Everestre az a 70 éves kínai férfi, aki már 1975-ben elvesztette mindkét lábát, amikor először támadta meg a csúcsot

Először sikerült meghódítania egy kétszeres végtagamputált embernek a világ legmagasabb csúcsát, a Everestet a nepáli oldalról. A turizmusért felelős nepáli minisztérium munkatársa szerint a 70 esztendős kínai férfi, Hszia Po-jü helyi idő szerint hétfő reggel 8:40-kor ért fel a Csomolungma tetejére.

A sikeres csúcshódításra egy nappal azután került sor, hogy a kötelek rögzítéséért felelős csapat munkájának végeztével megnyílt az út a 2018-as tavaszi szezon összes hegymászója előtt.

A kétszeres végtagamputált kínai férfi megkapta a mászóengedélyt a nepáli kormánytól, miután az ország legfelső bírósága márciusban megakadályozta, hogy életbe lépjen az a kormányrendelet, ami megtiltotta volna az Everest megmászását vakoknak és olyanoknak, akiknek két végtagját is amputálták.

Hszia korábban már négyszer próbált feljutni a világ legmagasabb csúcsára, mindkét lábát az első kísérletnél, 1975-ben veszítette el fagyás miatt. A többi próbálkozása a lavinák, a földrengések és a rossz időjárási viszonyok miatt fulladt kudarcba.

A nepáli hatóságok áprilisban 38 helyi és külföldi csoportnak adtak engedélyt arra, hogy a tavaszi szezonban megmásszák az Everestet. Az expedíciókban összesen 346 hegymászó próbálkozik a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódításával.

A Nepál, India és Kína határán fekvő hegyet már több fogyatékossággal élő ember is meghódította. Az első teljesen vak hegymászó az amerikai Erik Weihenmayer volt 2001-ben, míg az első olyan ember, akinek mindkét lábát amputálták, az új-zélandi Mark Inglis volt 2006-ban, aki a tibeti oldalról ért fel a csúcsra.

Fotó: Rdevany / English Wikipedia

A Mount Everestet már legalább 5300-an – ebből tavaly 445-en – mászták meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és a segítője, Tenzing Norgay 1953-ban felért a tetejére.

A hegycsúcs megmászására április-májusban a legkedvezőbbek az időjárási feltételek. (MTI)