A holland kormányhivatalok gépein betiltják az orosz Kaspersky Lab termékeit

INTERNET
2018 május 15., 12:42
comments 63

A holland kormányhivatalokban fokozatosan felhagynak a Kaspersky Lab orosz informatikai cég vírusirtó szoftvereinek használatával nemzetbiztonsági kockázatok miatt – jelentette be a hágai kormány.

Ferd Grapperhaus igazságügyi miniszter azt mondta, a védelmi minisztériumnak és más kulcsfontosságú tárcáknak bedolgozó vállalatoknak is azt ajánlják, hogy szüntessék be a Kremllel való együttműködés gyanújába keveredett Kaspersky Lab programjainak használatát.

A moszkvai székhelyű cégnek az orosz törvények értelmében támogatnia kell a biztonsági szolgálatok munkáját, Oroszország ráadásul kiterjedt offenzív kibertevékenységet folytat, aminek többek között Hollandia is a célpontja.

„A tényezők ezen kombinációja miatt arra a megállapításra jutottunk, hogy fennáll a kormány és a létfontosságú szolgáltatások elleni digitális kémkedés, illetve szabotázs kockázata. Nemzetbiztonsági okokból a Kaspersky vírusirtó programok használatának fokozatos beszüntetése mellett döntöttünk”

– mondta Grapperhaus a De Volkskrant nevű holland napilap beszámolója szerint.

A cég közleményben reagált a bejelentésre: visszautasították a feltételezéseket, és kiemelték, hogy nagyon csalódottak a pusztán „elvi aggodalmakon alapuló döntés” miatt, ugyanis „a vállalat soha nem segített egyetlen kormánynak sem a kiberkémkedésben, és nem is fog”.

A Kaspersky Labnak több mint 400 millió felhasználója és 270 ezer vállalati ügyfele van világszerte.

A sajtó híreiben emlékeztettek rá, hogy Jevgenyij Kaszperszkij, az orosz cég alapítója és vezérigazgatója a KGB iskolájába járt, és a vállalat korábban már elismerte, hogy dolgozik az FSZB orosz biztonsági szervezetnek. De a Kaspersky mindig hevesen tagadta, hogy hírszerzési tevékenységet folytatna az orosz kormányzatnak – írja az MTI.

photo_camera Az FSZB épülete Moszkvában Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

Tavaly év végén derült ki, hogy bár a nyugati szövetségeseinknél jelentős nemzetbiztonsági kockázatot vélnek felfedezni az orosz Kaspersky Lab termékeiben, 2014 óta a magyar Parlament számítógépein és más állami szerveknél továbbra is használják a gyanús szoftvereket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.