2015 nyarán ácsorogtunk a kézművessör-forradalom hazai helytartójával, Bart Danival az Élesztőben. Hömpölygött a tömeg, mi pedig mosolyogva szemléltük a győzelmet, mígnem észrevettük, hogy tízből nyolc vendég pont az egyik népszerűbb magyarországi gyártó egyik rosszul sikerült hordójából csapolt, éretlen, a leülepedetlen élesztőtől inkább melange-nak, mintsem sörnek tűnő izéjét issza. "Szép siker ez" - mondtam Bartnak, majd tovább röhögcséltünk, hogy talán ideje lenne megtanítani a kézműves sörökre látványosan fogékony magyar közönségnek, hogy a kézműves sörök jellegzetességei közül mi az, ami érték, és mi a hiba.
Jó hírem van a művelődni vágyó sörfogyasztóknak: a magyar szcéna egyik leginnovatívabb csapata, az eredetileg "Kísérleti Nyúl" néven induló, célként az alapanyagokkal való bűvészkedést kitűző Fehér Nyúl főzde ún. taproommal egészítette ki új üzemét.
Elintézhetnénk annyival, hogy a taproom egy sörgyáron belül működő kocsma, és lássuk be, sok esetben ennyi pont elég is lenne. Itt a hely adottságait kihasználva helyben kínálhatják a gyár friss termékeit, egyfajta termékprezentációként. De ennél azért többről van szó. A Fehér Nyúl taproomjában a söröket szakértők kínálják majd a vendégeknek, akiknek így alkalmuk lesz mélyebben is megismerkedni, egyrészt a sörkészítés folyamatával, másrészt az alapanyagokkal. Megtanulhatják elkülöníteni a hibát az értéktől, kiszagolni, hogy a különböző komlókkal hogyan lehet megbolondítani egy sört.
Közben pedig nem egy, de nem is kettő, hanem akár négy-öt féle, így-úgy pörkölt malátát ropogtathatunk. És személyesen is megismerhetjük a Fehér Nyúl lelkes csapatát, akik a jelenlegi üzemméretük mellett tényleg inkább missziós tevékenységet folytatnak. Ez pedig az egyik legszimpatikusabb része a magyar kézművessör-közegnek: az állandó kísérletezőkedv és a tapasztalatok továbbadása rajongóknak és sörfőzőtársaknak egyaránt.
Sörissza barátaim! Ha művelődni akartok, pénteken és szombaton 16-22 óra között vár titeket a Fehér Nyúl. Fejenként 3500 forintért másfél órás túravezetés és 5x1 deci kóstolható sör jár a rendkívül szimpatikus alapító-tulajdonosokkal és főzőmesterekkel folytatott tartalmas beszélgetés mellé. Bejelentkezés, asztalfoglalás a Fehér Nyúl weboldalán.
Mára pedig egy különleges esemény a Neked Csak Dezsőben, ahol 13 féle, maximum néhány éve nemesített komlóval ízesítették ugyanazt, az enyhén aromakomlózott sört. Lehetőség nyílik ezeket a variánsokat megkóstolni, sőt a három legjobban tetszőre szavazatot is lehet leadni.
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.