„Isten tett ilyenné” – mondta Ferenc pápa egy meleg férfinak

külföld
2018 május 21., 07:18
comments 223

A katolikus egyházon belüli szexuális erőszak áldozatának, Juan Carlos Cruznak mondta azt Ferenc pápa, hogy Isten tette őt meleggé, és szereti őt. Ez lehet a homoszexualitással kapcsolatban elhangzott valaha volt legelfogadóbb üzenet a katolikus egyház vezetőjétől. 

photo_camera A chilei pedofil egyházi vezetők három áldozata, Jose Andres Murillo, James Hamilton és Juan Carlos Cruz Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Cruz két héttel ezelőtt találkozott a pápával. Egyike volt azoknak, akiket a chilei egyház pedofil papjai és előljárói zaklattak és megerőszakoltak. Felnőttkori szexuális orientációja azért került szóba, mert a férfi homoszexualitására hivatkozva a dél-amerikai ország püspökei próbálták őt egy perverznek beállítani, akinek a szavában nem lehet bízni. Cruzt a jelenleg 87 éves Fernando Karadima bántalmazta és erőszakolta meg, őt a Vatikán 2011-ben találta bűnösnek. 

Juan Calors, az hogy meleg vagy, nem számít. Isten tett ilyenné, és így szeret téged, más nem számít. A pápa is így szeret téged, boldognak kell lenned úgy, ahogy vagy.

- a férfi elmondása szerint Ferenc pápa ezt mondta neki találkozójukon. Cruz a spanyol El Paisnak nyilatkozott a találkozójukon elhangzottakról, a Vatikán egyelőre nem erősítette meg, hogy így zajlott a beszélgetés. Ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy olyan hírek kerülnek napvilágra, melyek szerint Ferenc pápa jóval nyitottabb a homoszexualitással szemben, mint elődjei, illetve az egyház hivatalos állásfoglalása. 

A pápa életrajzírója, Austen Ivereigh szerint Ferenc korábban is tehetett már hasonló kijelentéseket magánbeszélgetések során, ami nem is meglepő, mert többek között Buenos Airesben a meleg közösség lelki vezetőjeként is tevékenykedett. Ugyanakkor kijelentése nem jelent váltást az egyház tanításában, hiszen az egyház eddig sem tett semmiféle kijelentést azzal kapcsolatban, hogy valaki miért lesz meleg. 

A pápa kijelentése azért is érdekes, hiszen ennek fényében a homoszexualitást Isten döntésének tekinti, és nem pedig egyes egyének szabad választásának, mint ahogy konzervatív vallási szereplők szoktak érvelni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.