Váratlanul a kormány és a saját munkáját is bírálta Pölöskei Gáborné

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár – aki egyébként Áder János államfő testvére – a 168 Óra tudósítója szerint egy budapesti konferencián meglepő módon kritizálta az Orbán-kormány oktatáspolitikai lépéseit.

Pölöskei Gáborné, a Klik volt elnöke

A „25 éves a szakképzési törvény – Korszakos változások – Új irányok” című keddi konferencián, amit a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiuma és a BME Tanárképző Központja szervezett, Pölöskeiné arról beszélt, hogy olyan szakembereket kell képezni, akik megfelelnek az automatizáció és a digitalizáció miatt átalakult elvárásoknak, és nyíltan beszélt a szakképzési intézményrendszer hiányosságairól, ide sorolva például a végzettség nélküli iskolaelhagyók magas arányát, ami kifejezetten nőtt 2010 óta. (Ehhez többek között hozzájárult, hogy a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre csökkentették.)

A helyettes államtitkár azt mondta, a „szakképzésben részt vevő intézmények elavultak” és a tanműhelyek sajnos megszűntek. Pedig az Orbán-kormány egyik célja ez is volt: a gyakorlati képzést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán (MKIK) keresztül a cégekhez tolta, ezzel kiüresítve az iskolák tanműhelyeit, amikbe amúgy 2010 előtt több 10 milliárd forintnyi EU-s pénz érkezett, de így már hiába.

Pölöskeiné a lap szerint arról is beszélt, hogy tavaly a minisztérium megkérdezett cégeket, milyen készségeket várnak a leendő munkavállalóiktól, és ezt válaszolták: „problémamegoldás, együttműködés, hálózati gondolkodás, kreativitás”. De Pölöskeiné szerint ez „nem érhető el frontális oktatással”.

Dicsérte viszont a szakképzési centrumok felállítását. Azzal, hogy ide kerültek át a szakiskolák és szakközépiskolák a Klebelsberg Központtól, szerinte „új levegőt” fújtak a szakképzésbe, és szerinte a centrumok gazdaságilag stabilak.

Ezután újabb kritikát fogalmazott meg: a szakképzésben hiányoznak a korszerű tankönyvek és a digitális tartalmak. Ez evidens, csakhogy miután Orbán gyorsan, a szakmával való egyeztetés nélkül alakíttatta át a rendszert, az új törvény megszabta, hogy „a szakképző iskolában folytatott szakképzési tankönyveket a szakképesítésért felelős miniszter nyilvánítja tankönyvvé és dönt a tankönyvvé nyilvánítás megszüntetéséről”, vagyis a tankönyvekért egyértelműen az érintett miniszter felel, azaz a kritika a szakképzésért korábban felelős Varga Mihály vagy a leváltott emberierőforrás-miniszter, Balog Zoltánnak szólhatott – véli a 168 Óra.

A szakképzésért felelős államtitkárság egyébként már nem a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik, a negyedik Orbán-kormányban az ágazat átkerült az új, Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, Palkovics László alá. Palkovics pedig 2017-ben leváltotta az állami intézményfenntartó központ éléről Pölöskeinét, aki ezután ment át az NGM-hez. Hogy a miniszter ezúttal együtt tud-e működni Pölöskeinével, az hamarosan kiderül – írja a 168 Óra.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.