Váratlanul a kormány és a saját munkáját is bírálta Pölöskei Gáborné

oktatás
2018 május 23., 10:36
comments 82

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár – aki egyébként Áder János államfő testvére – a 168 Óra tudósítója szerint egy budapesti konferencián meglepő módon kritizálta az Orbán-kormány oktatáspolitikai lépéseit.

photo_camera Pölöskei Gáborné, a Klik volt elnöke

A „25 éves a szakképzési törvény – Korszakos változások – Új irányok” című keddi konferencián, amit a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiuma és a BME Tanárképző Központja szervezett, Pölöskeiné arról beszélt, hogy olyan szakembereket kell képezni, akik megfelelnek az automatizáció és a digitalizáció miatt átalakult elvárásoknak, és nyíltan beszélt a szakképzési intézményrendszer hiányosságairól, ide sorolva például a végzettség nélküli iskolaelhagyók magas arányát, ami kifejezetten nőtt 2010 óta. (Ehhez többek között hozzájárult, hogy a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre csökkentették.)

A helyettes államtitkár azt mondta, a „szakképzésben részt vevő intézmények elavultak” és a tanműhelyek sajnos megszűntek. Pedig az Orbán-kormány egyik célja ez is volt: a gyakorlati képzést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán (MKIK) keresztül a cégekhez tolta, ezzel kiüresítve az iskolák tanműhelyeit, amikbe amúgy 2010 előtt több 10 milliárd forintnyi EU-s pénz érkezett, de így már hiába.

Pölöskeiné a lap szerint arról is beszélt, hogy tavaly a minisztérium megkérdezett cégeket, milyen készségeket várnak a leendő munkavállalóiktól, és ezt válaszolták: „problémamegoldás, együttműködés, hálózati gondolkodás, kreativitás”. De Pölöskeiné szerint ez „nem érhető el frontális oktatással”.

Dicsérte viszont a szakképzési centrumok felállítását. Azzal, hogy ide kerültek át a szakiskolák és szakközépiskolák a Klebelsberg Központtól, szerinte „új levegőt” fújtak a szakképzésbe, és szerinte a centrumok gazdaságilag stabilak.

Ezután újabb kritikát fogalmazott meg: a szakképzésben hiányoznak a korszerű tankönyvek és a digitális tartalmak. Ez evidens, csakhogy miután Orbán gyorsan, a szakmával való egyeztetés nélkül alakíttatta át a rendszert, az új törvény megszabta, hogy „a szakképző iskolában folytatott szakképzési tankönyveket a szakképesítésért felelős miniszter nyilvánítja tankönyvvé és dönt a tankönyvvé nyilvánítás megszüntetéséről”, vagyis a tankönyvekért egyértelműen az érintett miniszter felel, azaz a kritika a szakképzésért korábban felelős Varga Mihály vagy a leváltott emberierőforrás-miniszter, Balog Zoltánnak szólhatott – véli a 168 Óra.

A szakképzésért felelős államtitkárság egyébként már nem a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik, a negyedik Orbán-kormányban az ágazat átkerült az új, Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, Palkovics László alá. Palkovics pedig 2017-ben leváltotta az állami intézményfenntartó központ éléről Pölöskeinét, aki ezután ment át az NGM-hez. Hogy a miniszter ezúttal együtt tud-e működni Pölöskeinével, az hamarosan kiderül – írja a 168 Óra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt