A Kúria is felmentette a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetőket

bűnügy
2018 május 29., 11:38
comments 49

A Kúria kedden elutasította a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati indítványát a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők ügyében, így jogerős maradt a korábbi felmentő rendelkezés.

Az ügyészség a Gyurcsány-kormány idején történtek miatt 2011-ben kémkedés és más bűncselekmények miatt vádat emelt Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter, Galambos Lajos és Laborcz Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatói és egy magánszemély ellen.

Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, elsőrendű (j), Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere, másodrendű (j2), P. László, egy biztonsági cég vezetője, harmadrendű (b2) és Laborc Sándor, az NBH volt főigazgatója, negyedrendű vádlott (b) az úgynevezett kémper tárgyalásán a Kúria tárgyalótermében 2018. május 29-én.
photo_camera Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, elsőrendű (j), Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere, másodrendű (j2), P. László, egy biztonsági cég vezetője, harmadrendű (b2) és Laborc Sándor, az NBH volt főigazgatója, negyedrendű vádlott (b) az ún. kémper tárgyalásán a Kúria tárgyalótermében 2018. május 29-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Tavaly ősszel a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette a vádlottakat, ez ellen nyújtott be az ügyészség felülvizsgálati indítványt.

A tanácsvezető bíró közel 1 órás, nyilvános indoklásban fejtette ki érveit az államtitok miatt zárt ajtók mögött zajló perben. Azt mondta, az NBH-nál „idegen” állampolgárok bevonásával folytatott poligráfos vizsgálatokkal kapcsolatban Galambos Lajos „sok szabályt sértett”, de nem bizonyítható a kémkedéshez szükséges szándékosság.

A Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség az ítélet után közleményt adott ki: „Magyarország Ügyészsége tudomásul veszi a Kúria felülvizsgálati eljárásban hozott döntését az ún. kémügyben. A közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében ugyanakkor célszerűnek tartaná az ország biztonságát nem érintő, minősített ügyiratok titkosságának a feloldását, és azok tartalmának nyilvánosság elé tárását. A Kúria határozatának írásba foglalását követően, az ügyészség haladéktalanul megteszi az erre vonatkozó kezdeményezését.” (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.