A Stop Soros visszavonását követeli az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Közleményben szólította fel a magyar kormányt a Stop Soros néven futó, a menedékkérőknek, menekülteknek támogatást nyújtó civil szervezetek és magánszemélyek munkáját ellehetetlenítő törvényjavaslat visszavonására az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Aggályaik szerint a törvény elfogadása esetén azokat fosztja meg a létfontosságú segítségtől, akik menekülésre kényszerültek otthonukból. Attól is tartanak, hogy a törvény elfogadása

még tovább ferjeszti a feszült közbeszédet és az erősödő idegengyűlöletet.

"Menedékjogot kérni alapvető emberi jog, nem bűncselekmény. Különösen aggasztó a számunkra, hogy a magyar kormány azokat állítja célkeresztbe, akik tisztán humanitárius megfontolásból a menedéket keresőket segítik" - írja közleményében Pascale Moreau, az UNHCR Európai Irodájának vezetője. "Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy állítson le minden olyan intézkedést, amely tovább növelné az egyszerűen csak biztonságos menedéket kereső emberek kiszolgáltatottságát" - írta.

Moreau emellett kéri, hogy Magyarország "maradjon elkötelezett a menekültek és a menedékkérők oltalmazása mellett, beleértve a hozzáértő civil szervezetek kulcsfontosságú szerepének és erőfeszítéseinek támogatását".

Azt is megjegyzi, hogy Magyarország "január óta lényegében lezárta a határait", azóta "napi átlagban mindössze két menedékkérőt engednek belépni az országba a magyar-szerb határon", a kerítésen átjutni próbálókat pedig automatikusan visszaviszik Szerbiába. Ezzel és a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés korlátozásával "Magyarország csaknem lehetetlenné tette, hogy valaki menedékkérelmet nyújtson be vagy menekült státust kapjon" - írta, megjegyezve, hogy a majd tízmilliós ország mindössze 1216 embernek adott menekült státust 2017-ben.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.