A Stop Soros visszavonását követeli az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága

Közleményben szólította fel a magyar kormányt a Stop Soros néven futó, a menedékkérőknek, menekülteknek támogatást nyújtó civil szervezetek és magánszemélyek munkáját ellehetetlenítő törvényjavaslat visszavonására az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Aggályaik szerint a törvény elfogadása esetén azokat fosztja meg a létfontosságú segítségtől, akik menekülésre kényszerültek otthonukból. Attól is tartanak, hogy a törvény elfogadása

még tovább ferjeszti a feszült közbeszédet és az erősödő idegengyűlöletet.

"Menedékjogot kérni alapvető emberi jog, nem bűncselekmény. Különösen aggasztó a számunkra, hogy a magyar kormány azokat állítja célkeresztbe, akik tisztán humanitárius megfontolásból a menedéket keresőket segítik" - írja közleményében Pascale Moreau, az UNHCR Európai Irodájának vezetője. "Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy állítson le minden olyan intézkedést, amely tovább növelné az egyszerűen csak biztonságos menedéket kereső emberek kiszolgáltatottságát" - írta.

Moreau emellett kéri, hogy Magyarország "maradjon elkötelezett a menekültek és a menedékkérők oltalmazása mellett, beleértve a hozzáértő civil szervezetek kulcsfontosságú szerepének és erőfeszítéseinek támogatását".

Azt is megjegyzi, hogy Magyarország "január óta lényegében lezárta a határait", azóta "napi átlagban mindössze két menedékkérőt engednek belépni az országba a magyar-szerb határon", a kerítésen átjutni próbálókat pedig automatikusan visszaviszik Szerbiába. Ezzel és a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés korlátozásával "Magyarország csaknem lehetetlenné tette, hogy valaki menedékkérelmet nyújtson be vagy menekült státust kapjon" - írta, megjegyezve, hogy a majd tízmilliós ország mindössze 1216 embernek adott menekült státust 2017-ben.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.