A Stop Soros visszavonását követeli az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Közleményben szólította fel a magyar kormányt a Stop Soros néven futó, a menedékkérőknek, menekülteknek támogatást nyújtó civil szervezetek és magánszemélyek munkáját ellehetetlenítő törvényjavaslat visszavonására az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Aggályaik szerint a törvény elfogadása esetén azokat fosztja meg a létfontosságú segítségtől, akik menekülésre kényszerültek otthonukból. Attól is tartanak, hogy a törvény elfogadása

még tovább ferjeszti a feszült közbeszédet és az erősödő idegengyűlöletet.

"Menedékjogot kérni alapvető emberi jog, nem bűncselekmény. Különösen aggasztó a számunkra, hogy a magyar kormány azokat állítja célkeresztbe, akik tisztán humanitárius megfontolásból a menedéket keresőket segítik" - írja közleményében Pascale Moreau, az UNHCR Európai Irodájának vezetője. "Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy állítson le minden olyan intézkedést, amely tovább növelné az egyszerűen csak biztonságos menedéket kereső emberek kiszolgáltatottságát" - írta.

Moreau emellett kéri, hogy Magyarország "maradjon elkötelezett a menekültek és a menedékkérők oltalmazása mellett, beleértve a hozzáértő civil szervezetek kulcsfontosságú szerepének és erőfeszítéseinek támogatását".

Azt is megjegyzi, hogy Magyarország "január óta lényegében lezárta a határait", azóta "napi átlagban mindössze két menedékkérőt engednek belépni az országba a magyar-szerb határon", a kerítésen átjutni próbálókat pedig automatikusan visszaviszik Szerbiába. Ezzel és a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés korlátozásával "Magyarország csaknem lehetetlenné tette, hogy valaki menedékkérelmet nyújtson be vagy menekült státust kapjon" - írta, megjegyezve, hogy a majd tízmilliós ország mindössze 1216 embernek adott menekült státust 2017-ben.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.