Míg a magyar támogatást megvágná, addig az Erasmus-ösztöndíjakat megduplázná az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság sorra mutatja be, hogy az általa javasolt költségvetés egyes elemei hogyan néznének ki 2021-27-ben. Kedden például kiderült, hogy a keleti tagállamok kohéziós támogatásain jó nagyot vágnának, akkorát, hogy Magyarországnak például 24 százalékkal kevesebb jutna a javaslat szerint, mint a mostani ciklusban. (A visegrádi országok máris hevesen tiltakoznak.)

Szerdán viszont az oktatási, ifjúsági, kulturális költésekre vonatkozó bizottsági javaslatot ismertették, ahol az egyik területnél különösen megnyomták a ceruzát a brüsszeli bürokraták: az Erasmus ösztöndíjppogram költségvetését megdupláznák, összesen 30 milliárd euróra növelve a keretét.

A program nagyrészt egyetemisták külföldi tanulmányait finanszírozza. Az új javaslat alapján az eddigieknél rövidebb tanulmányutakra is igénybe lehetne venni az Erasmust. A bizottság azt tervezi, hogy 2027-ig 12 millióan kaphatnak ösztöndíjat. Navracsics Tibor, a programért felelős biztos emlékeztetett, hogy ez a legnagyobb arányú emelés az egész költségvetésben.

Az Erasmus egyik fontos célja, hogy a fiatalok európai identitását erősítse.  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.