Míg a magyar támogatást megvágná, addig az Erasmus-ösztöndíjakat megduplázná az Európai Bizottság

eu
2018 május 30., 13:43
comments 87

Az Európai Bizottság sorra mutatja be, hogy az általa javasolt költségvetés egyes elemei hogyan néznének ki 2021-27-ben. Kedden például kiderült, hogy a keleti tagállamok kohéziós támogatásain jó nagyot vágnának, akkorát, hogy Magyarországnak például 24 százalékkal kevesebb jutna a javaslat szerint, mint a mostani ciklusban. (A visegrádi országok máris hevesen tiltakoznak.)

Szerdán viszont az oktatási, ifjúsági, kulturális költésekre vonatkozó bizottsági javaslatot ismertették, ahol az egyik területnél különösen megnyomták a ceruzát a brüsszeli bürokraták: az Erasmus ösztöndíjppogram költségvetését megdupláznák, összesen 30 milliárd euróra növelve a keretét.

A program nagyrészt egyetemisták külföldi tanulmányait finanszírozza. Az új javaslat alapján az eddigieknél rövidebb tanulmányutakra is igénybe lehetne venni az Erasmust. A bizottság azt tervezi, hogy 2027-ig 12 millióan kaphatnak ösztöndíjat. Navracsics Tibor, a programért felelős biztos emlékeztetett, hogy ez a legnagyobb arányú emelés az egész költségvetésben.

Az Erasmus egyik fontos célja, hogy a fiatalok európai identitását erősítse.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.