Míg a magyar támogatást megvágná, addig az Erasmus-ösztöndíjakat megduplázná az Európai Bizottság

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Európai Bizottság sorra mutatja be, hogy az általa javasolt költségvetés egyes elemei hogyan néznének ki 2021-27-ben. Kedden például kiderült, hogy a keleti tagállamok kohéziós támogatásain jó nagyot vágnának, akkorát, hogy Magyarországnak például 24 százalékkal kevesebb jutna a javaslat szerint, mint a mostani ciklusban. (A visegrádi országok máris hevesen tiltakoznak.)

Szerdán viszont az oktatási, ifjúsági, kulturális költésekre vonatkozó bizottsági javaslatot ismertették, ahol az egyik területnél különösen megnyomták a ceruzát a brüsszeli bürokraták: az Erasmus ösztöndíjppogram költségvetését megdupláznák, összesen 30 milliárd euróra növelve a keretét.

A program nagyrészt egyetemisták külföldi tanulmányait finanszírozza. Az új javaslat alapján az eddigieknél rövidebb tanulmányutakra is igénybe lehetne venni az Erasmust. A bizottság azt tervezi, hogy 2027-ig 12 millióan kaphatnak ösztöndíjat. Navracsics Tibor, a programért felelős biztos emlékeztetett, hogy ez a legnagyobb arányú emelés az egész költségvetésben.

Az Erasmus egyik fontos célja, hogy a fiatalok európai identitását erősítse.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.