Bár még mindig szökésben van, 4,5-ről 3 évre enyhítették a trágyaszórós kamumilliárdos külföldön bujkáló, álhalott ügyvédjének büntetését

bűnügy
2018 május 31., 11:19
comments 32

2016. júniusban írtam arról, hogy megtaláltam egy bűnözőt, akit az Interpol köröz, Hartai Győző ellen ugyanis 2015-ben úgy adott ki elfogatóparancsot csalás miatt a magyar rendőrség, hogy a férfi 2014 őszén meghalt. De mivel fél évvel később is körözték, újra a hatóságokhoz fordultam, és kiderült: a férfi él, csak megjátszotta a halottat, és most bujkál a hatóságok elől.

Hartai Győzőt és társait 2017 őszén első fokon elítélték, és most másodfokon is ítélet született, megint a vádlottak távollétében. Hartai Győző álhalálhíréhez az vezetett, hogy egy csarnokot és egy trágyaszórót kamumilliárdost képviselve csalt ki egy pénzügyi gondokkal küzdő mezőgazdasági vállalkozótól. Az ügy részleteiről itt írtunk.

H. Győző egy New York-i reptéren 2015. január 8-án. Az Ausztriában kiállított halotti bizonyítvány szerint H. Győző 2014 októberében meghalt.
photo_camera H. Győző egy New York-i reptéren 2015. január 8-án. Az Ausztriában kiállított halotti bizonyítvány szerint H. Győző 2014 októberében meghalt. Fotó: Debreceni Törvényszék

Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője közölte, hogy a csütörtöki ítélethirdetésen az elsőrendű vádlott, N.J. büntetését 5 évről 4 év szabadságvesztésre, a harmadrendű vádlott, dr. Hartai Győző büntetését pedig 4 év 6 hónapról 3 év szabadságvesztésre enyhítette a Debreceni Törvényszék.

Miután nem lehetett megállapítani, hogy a vádlottak milyen arányban osztoztak a csalásból származó bevételen, ezért a másodfokú bíróságnak mellőznie kellett a vagyonelkobzást, de egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A törvényszék enyhítő körülményként értékelte, hogy a 68 millió forintos kárérték az alsó határhoz, és nem az 500 millió forinthoz van közelebb. Emellett az időmúláson túl Hartai Győző büntetését azért enyhítette, mert a törvényszék szerint az ügyvéd csak a tárgyalási és a szerződéskötési folyamatban játszott szerepet, a csarnok elbontásában és értékesítésében nem vett részt.

A bírósági eljárás eleve úgy indult, hogy Hartai Győző már akkor sem volt elérhető. Ellene most is belföldi és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Az első és a másodrendű vádlott még a bírósági eljárás előtt tűnt el, ellenük belföldi elfogatóparancsot adott ki a bíróság.

Miután másodfokon is a vádlottak távollétében került sor a jogerős ítélet kihirdetésére, a vádlottakat ezúttal is hirdetmény útján kell erről értesíteni. A hirdetmény a bíróságon, illetve az érintett vádlottak utolsó ismert lakóhelyének polgármesteri hivatalában lesz kifüggesztve. A kifüggesztett jogerős ítéletet 15 nap után kézbesítettnek kell tekinteni. Ha a vádlottak később megkerülnek, a távollétes eljárás szabályainak értelmében perújítást kezdeményezhetnek.

A bíróság álláspontja a harmadrendű vádlottal kapcsolatban továbbra is ugyanaz: dr. Hartai Győző halálhíre nem helytálló.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.