Közel négymilliárd eurós bírságot kaphat a Mercedes csaló dízelmotorok miatt

gazdaság
2018 június 01., 12:19
comments 77

Gigabírságra számíthat a Daimler, miután a héten a német szövetségi közúti közlekedési hatóság közölte:

az 1,6 literes, Euro 6 környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt Mercedes-Benz Vito kisbuszoknál nem felel meg az előírásoknak két programbeállítás a kipufogógáz tisztítását végző berendezés vezérlésében. 

A Spiegel úgy tudja, hogy autónként ötezer eurós büntetést kaphat a gyár: a lap szerint 750 ezer autónál áll fent a gyanú, ami ha bebizonyosodik, 3,75 milliárd eurós végösszeget jelent. Bár egyelőre hivatalosan csak hatezer Vitót hívott vissza a gyár, a Spiegel szerint a C-osztály hatósági vizsgálatai is hasonló eredményt mutatnak. 

photo_camera Fotó: THOMAS KIENZLE/AFP

A hatóság vizsgálatai azt mutatták ki, hogy a kifogásolt motorral szerelt autók feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást produkálnak hideg időben. A gyár szerint a megoldás a motor károsodásának elkerülését szolgálja. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.