Prága önkormányzata mérlegeli, hogy vigalmi negyedet hozzanak létre

külföld
2018 június 04., 12:19
comments 111

Prága önkormányzata szeretné kiszorítani a történelmi városközpontból a csak olcsó sörre, szexre és duhaj szórakozásra vágyó külföldi látogatóit, ezért a városatyák mérlegelik, hogy a központon kívül vigalmi negyedet vagy utcákat hozzanak létre – írj az MTI.

„Jó lenne, ha berlini példára több vonzó célpontot alakítanánk ki. A külföldi látogatók például a külvárosokban található, mára kiürült ipari létesítményekben szórakozhatnának”

– mondta Hana Marvanová, az ismert jogász és volt politikus a Lidové Noviny konzervatív napilapnak, ami részletesen foglalkozik a témával.

A Moldva-parti várost 2017-ben 7,5 millió turista kereste fel – közülük 6,5 millió külföldi állampolgár –, akik 18 millió vendégéjszakát töltöttek a hivatalos szálláshelyeken.

A külföldi látogatók között több 100 ezer olyan, aki Prágában csak az olcsó sörre, szexre és a zajos szórakozásra vágyik, ott is kedvelt például a beerbike. Ezt többnyire a városközpontban keresik, ami egyre inkább kiváltja a lakók és a más igényű turisták bírálatát.

Nagy gondokat okoz például az is, hogy dán fiatalok 10 ezrei néhány éve a téli iskolai szünetben látogatnak el Prágába. A randalírozásaiknak most azzal próbálnak véget vetni, hogy az érintett időszakban a dán rendőrség is kiküldi a képviselőit a cseh fővárosba.

Jan Wolf, a városi tanács illetékes képviselője szerint vigalmi negyeddé lehetne átalakítani a városi kiállítási parkot vagy az egykori vágóhíd-komplexumot. Wolf szerint mind a két hely megfelelne egy vigalmi negyed céljaira, mert a városközpontból jól elérhetők, lakások nincsenek bennük, és már most is működnek ott hasonló jellegű vendéglátóipari egységek.

Ezt az ötletet ugyan sokan támogatják, de sokan ellenzik is, mert mindkét helyen értékes szecessziós épületek vannak, és nem biztos, hogy éppen azokban kellene engedélyezni a korlátlan szórakozást.

A probléma azután került újra az előtérbe, hogy a közelmúltban néhány holland fiatal turista a belvárosban durván megvert két cseh pincért, mert arra figyelmeztették őket, hogy a vendéglőben ne fogyasszanak a magukkal hozott alkoholból. (Az Origo persze afrikai migránsokra kente a balhét.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.