India 2022-re betiltja az egyszer használatos műanyagtermékeket

környezetvédelem
2018 június 05., 18:09
comments 122

Narendra Modi a Környezetvédelmi Világnap alkalmából rendezett ENSZ-konferencián Újdelhiben, 2018. június 5-én
photo_camera Narendra Modi a Környezetvédelmi Világnap alkalmából rendezett ENSZ-konferencián Újdelhiben, 2018. június 5-én Fotó: MONEY SHARMA/AFP

Az indiai miniszterelnök Narendra Modi jelentette be az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású környezetvédelmi intézkedését, ami nagyságrendekkel lassíthatja le a műanyag termékek áramlását a világ legdinamikusabban fejlődő, 1,3 milliárd főt számláló gazdaságában. 

Modi a bejelentéssel egybekötve arról beszélt, hogy a ma meghozott, nehéznek látszó döntések képesek biztosítani a következő generációk jövőjét, és hogy technológiai újításokkal és nemzetközi együttműködéssel kell felvenni a harcot a műanyag-szennyezéssel szemben.

Az Európai Bizottság néhány napja prezentálta a tervét az egyszerhasználatos műanyageszközök betiltásáról, Nagy-Britannia már jövőre a műanyag szívószálak betiltását tervezi, ahogy az egyszer használatos zacskók különadóját is.

A bejelentés ahhoz kapcsolódik, hogy hétfőn Újdelhiben prezentálta az ENSZ legújabb tanulmányát, amely 60 ország intézkedéseit részletezi a műanyaghulladékok problémájának kezeléséről. 

Az ENSZ környezetvédelmi programjának vezetője, Erik Solheim méltatta Modit és kormányát, amiér politikai cselekvőképességüket ilyen hasznos, globális ügynek szentelik. 

Az indiai kormány emellett bejelentette, hogy kampányt indítanak az országot körbeölelő Indiai-óceán, az Andamán-tenger, a Bengáli-öböl és Arab-tenger vizeinek megtisztításáért. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.