KKM: Oroszország a terrorizmust illetően magas rizikófaktorú, biztonsági szempontból fokozottan veszélyeztetett

utazás
2018 június 07., 10:11
comments 70

Az Oroszországban június 14. és július 15. között megrendezendő labdarúgó-világbajnokságra készülő magyar szurkolókat figyelmezteti a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata, fokozott óvatosságot kérnek a kiutazóktól.

A konzuli szolgálat honlapján közzétett tájékoztatásban elsősorban arra kérik a kiutazó szurkolókat, hogy regisztráljanak a konzuli szolgálat weboldalán, hogy szükség esetén mielőbb segítséget nyújthassanak nekik.

Azt tanácsolják, hogy utazás előtt győződjenek meg, útlevelük érvényes-e, mert az úti okmánynak a beutazástól még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

A fehérorosz és az orosz fél Minszkben aláírta azt a kétoldalú megállapodást, ami a külföldi állampolgárok belépésével kapcsolatos kérdéseket is szabályozza a foci-vb-t illetően. Ennek értelmében a szurkolói igazolvánnyal és érvényes útlevéllel rendelkezők vízummentesen utazhatnak be, illetve át mindkét ország területén, de kizárólag június 4. és július 25. között.

A szurkolói igazolványt a mérkőzésre szóló jegy megvásárlása után kell kiváltani online vagy a szurkolói igazolványok kiadására az adott országban létrehozott kézbesítési pontokon. A szurkolói igazolványok egyes múzeumokba is kedvezményes belépést biztosítanak.

De a szurkolói igazolvány sem a beutazáskor, sem a tartózkodás alatt nem helyettesíti az érvényes, sértetlen útlevelet.

A világbajnokságot Oroszország 11 városában rendezik meg, a mérkőzéseknek Jekatyerinburg, Kalinyingrád, Kazány, Moszkva, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov na Donu, Szamara, Szaranszk, Szentpétervár, Szocsi és Volgográd ad otthont. Ezek közül most csak Moszkvába és Szentpétervárra lehet eljutni közvetlen repülőjárattal Magyarországról, a többi helyszínre csak átszállással.

A konzuli szolgálat javasolja, hogy az Oroszországon belüli utazáshoz a világbajnokság idejére üzembe állított különvonatokat vagy a nagyobb légitársaságok járatait vegyék igénybe. Azt nem ajánlják, hogy saját vagy bérelt gépjárművel utazzanak Oroszországba.

A jelentős földrajzi távolságokra tekintettel azt tanácsolják, hogy utazás előtt gondosan tervezzék meg az útvonalukat, a kiemelt érdeklődés miatt pedig mielőbb intézkedjenek a közlekedési eszközre szóló jegy megvásárlásáról, valamint a szállásfoglalásról.

A konzuli szolgálat a kiskorúak beutazásával kapcsolatban közölte: a vízummentes beutazáshoz érvényes útlevél és érvényes szurkolói igazolvány, valamint belépőjegy szükséges. A kiskorú születési anyakönyvi kivonata vagy annak hiteles másolata mindig legyen a kísérőnél. Ha a 18. életévét még be nem töltött fiatal nem a szüleivel vagy csak az egyik szülővel utazik Oroszországba, javasolják, hogy a születési anyakönyvi kivonaton kívül a külföldre utazáshoz hozzájáruló szülői nyilatkozat (lehetőleg nemcsak magyar, hanem angol nyelven is) szintén legyen a kísérőnél.

A mérkőzések helyszínére a nézők csak érvényes jeggyel, szurkolói igazolvány birtokában, biztonsági ellenőrzést követőn léphetnek be. A stadionokba a belépés a mérkőzés kezdete előtt 3 órával vagy a szervezők által a jegyen meghatározott időpontban lehetséges. A szervezők által tiltott tárgyakkal nem lehet belépni a stadionokba.

A világbajnokság zsúfolt helyszínein és a mérkőzéseknek otthont adó városok turisztikai pontjain is számítani lehet arra, hogy megemelkedik a kisebb bűncselekmények, lopások, zsebtolvajlások száma. Ezért javasolják, hogy csak a valóban szükséges iratokat vigyék magukkal, a készpénzt pedig belső zsebben tartsák.

A konzuli szolgálat kitért rá: Oroszország a terrorizmus tekintetében magas rizikófaktorú országnak számít, és biztonsági szempontból a fokozottan veszélyeztetett régiók közé tartozik. Ezért arra kérik az utazókat, hogy fokozott körültekintéssel járjanak el és fordítsanak kiemelt figyelmet a biztonsági előírások betartására. Különösen figyeljenek útlevelükre, aminek a pótlása a magyar külképviseletektől távol meglehetősen nehéz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.