A rendőröknek fel sem tűnt, hogy egy nap kétszer is ugyanazt az illegális határátlépőt szedték le a két vonatról

határ
2018 június 11., 10:48
comments 81

A police.hu május 29-én előbb 14:11-kor, majd 20:39-kor is hírt adott arról, hogy elfogtak egy-egy illegális határátlépőt Kelebiánál: az első hír szerint egy illegális migráns egy személyvonat vécéjében bújt el, a második szerint egy illegális migráns a tehervonat ütközőjén volt.

Az első hírhez csatolt fotó:

photo_camera Fotó: police.hu

A második hírhez csatolt fotó:

photo_camera Fotó: police.hu

Ahogy az a kitakarás ellenére is látható, a két képen nagy valószínűséggel ugyanaz az ember szerepel.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük a rendőrséget, hogy kiderüljön, tényleg ugyanarról az emberről van-e szó. Ezt a választ kaptuk:

„Tájékoztatom, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság által közzétett két sajtóközlemény egymástól független feltartóztatásról szól. Az egyik esetben egy magát szír állampolgárnak valló férfi egy személyvonat mosdójában, míg a másik esetben egy magát tunéziai állampolgárnak valló férfi egy tehervonat ütközőjén próbált meg jogellenesen bejutni Magyarország területére.

Az illegális migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Így a személyek személyazonossága egyik esetben sem volt megállapítható.

A feltartóztatott személyeket a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.”

Tehát – mivel a 2015-ben szigorított hatályos magyar jogszabályok szerint a tiltott határátlépés bűncselekmény – a férfit először egyszerűen visszaküldték a szerb határra, és még annyira sem azonosították a bűncselekmény elkövetésekor, hogy fél nappal később észrevegyék, hogy ugyanarról van szó, akit pár órával korábban elkísértek a határig. Ez aztán a szedett-vedett kutyaólhoz méltó határrendészeti eljárás!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.