Polt Péter: az ügyészség a magyar jogállam szilárd bázisa

jog
2018 június 12., 11:56
comments 154

Az ügyészség napját ünnepli ma az ország, és ennek alkalmában még ünnepséget is tartottak Budapesten, ahol tiszteletét tette Ladislav Harman, az Eurojust,  az Európai Unió bűnügyekben való nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést koordinó ügynökségének elnöke is. Az eseményről az MTI tudósított. 

A magyar ügyészséget vezető Polt Péter is ünnepi hangulatba került, és nem fukarkodott a nagy szavakkal:

„A magyar ügyészség a jogállam szilárd bázisa és az is marad.” 

Polt Péter mosolyog Orbán Viktorra
photo_camera Polt Péter mosolyog Orbán Viktorra Fotó: Botos Tamás/444

Polt méltatta a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést a nemzetközi szervezetek és Magyarország között, de nem állt meg itt; elhangzott tőle többek között az is, hogy „az EU pénzügyi érdekeinek védelme a tagállamok és az unió kötelessége, a magyar büntetőjogi szabályozás pedig e téren mintaszerű”.

Kifejezetten elégedetten nyilatkozott arról, hogy közös nyomozócsoportok is derítettek fel uniós költségvetéseket károsító csalásokat Magyarországon, de örömmel állapította meg, hogy az OLAF csak ajánlásokat tehet, büntetőeljárásokban nincs hatásköre, ahogy az a magyar állampolgárok számára is kiderült az elmúlt években.

Az uniós vezetők ezzel természetesen ellentétes véleményen vannak, és nagyrészt a magyar kormány uniós pénzszivattyúja miatt szigorítana a szabályokon és növelné a nemzetközi szervek hatásköreit. 

Az ügyész örömmel képviselte a kormány álláspontját az Európai Ügyészséggel szembeni kétségeket illetően, mert szerinte nem világos, hogy mi lenne a szerv feladata, ha már enélkül is ilyen pompás a nemzetközi együttműködési bűnügyek felderítésében. 20 más tagállam számára világos, ők támogatják, Magyarország inkább nem. 

Polt Péter a Pro Cooperatione Emlékérmet adományozta Ladislav Hamrannak európai uniós megbízatása keretében a tagállamok közötti hatékony igazságügyi együttműködés, ezen belül a magyar ügyészségével kialakított kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett kimagasló szakmai munkásságáért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.