A Szakszervezeti Szövetség szerint a költségvetés tervezete még a V4-ek bérszintjéhez való felzárkóztatásra sem elég

gazdaság
2018 június 14., 12:34
comments 33

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint a bérek visszafogásának költségvetését nyújtotta be szerdán a pénzügyminiszter. A MASZSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, a kormány a jövő évi költségvetési tervezetben átlagosan 8,8 százalékos béremeléssel számol, míg az idén ez 10,7 százalék volt.

Az érdekképviselet szerint a jövő évi költségvetés tervezete még a visegrádi országok bérszintjéhez való felzárkóztatás feltételeit sem teremti meg, mert ehhez jövőre is a jövedelmek 10 százalékot meghaladó emelésére lenne szükség.

A MASZSZ szerint az állam rossz gazdának bizonyul, mert a versenyszférában nettó 9,3, míg a közszférában 7,3 százalékkal emelkedhetnek a jövedelmek jövőre.

A szakszervezeti szövetség viszont üdvözölte a vállalkozások terheinek csökkenését, azt, hogy a szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal mérséklődik 2019-ben.

Kordás László MASZSZ-elnök szerint a döntés a foglalkoztatást kedvezően befolyásolhatja, de az érdekképviselet a munkavállalók számától, illetve a cégek árbevételétől függő differenciálást látna indokoltnak a hazai kkv-k javára.

A MASZSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a nemzeti foglalkoztatási alap munkáltatóktól és munkavállalóktól befolyó tervezett 450 milliárdos bevételéből 70 milliárdot a központi költségvetés javára vonnának el. Aggályosnak tartják azt is, hogy a közfoglalkoztatásra szánt összeg jelentősen, 225 milliárdról 188 milliárdra csökkenne.

Abból a tényből, hogy a kormány a munkanélküliek ellátására – a 3 hónapig fizetendő álláskeresési támogatásra – 55 milliárd helyett 75 milliárdot irányoz elő, a szakszervezet azt a következtetést vonja le, hogy az állam maga is felkészül a munkanélküliség növekedésére.

A MASZSZ szerint a szociális partnereknek (a kormány, a munkaadók és munkavállalók képviselőinek) mielőbb egyeztetést kellene folytatniuk a minimálbérek és a garantált szakmunkás bérminimum jövő évi összegéről.

A konföderáció szerint a jövedelmeket ma terhelő 15 százalékos személyi jövedelemadó szintjének csökkentésére van szükség, a korábban ígért egyszámjegyű szja-t tartanák kívánatosnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés tervezetét szerdán adta át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Parlamentben. A jövő évi költségvetés középpontjában a biztonságos növekedés áll – mondta a pénzügyminiszter, aki a büdzsé 4 fő célterületének az ország biztonságának megőrzését, a gazdasági növekedés fenntartását, a családok támogatását és a teljes foglalkoztatottság elérését jelölte meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.