Az EU-s tagállamok egyhangúlag jóváhagyták az amerikai importvámok miatt tervezett ellenintézkedéseket

eu
2018 június 14., 21:56
comments 108

Egyhangúlag jóváhagyták az EU-s kormányok képviselői az ellenintézkedéseket az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámokra – közölték brüsszeli diplomáciai források.

Névtelenséget kérő tisztségviselők szerint az EU első körben kb. 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezet be 25 százalékos importvámot, válaszul az európai acél és alumínium kivitelt sújtó védővámokra.

„A tagállamok ma egyhangúlag támogatásukról biztosították a válaszlépésekről szóló bizottsági terveket” – mondta egy illetékes, aki szerint ezek az intézkedések már a következő napokban hatályba léphetnek.

Az importvámokat még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia hivatalosan, a testület következő ülése jövő szerdán lesz.

A megadóztatott amerikai termékek listáján egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, de megtalálhatók rajta bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok és a bourbon whiskey is.

Az EU tavaly 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az USA-ba. Brüsszeli tájékoztatás szerint ezért a jövőben további 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek majd még ki importvámot. Erre 3 év múlva vagy a WTO vitarendezési eljárásának lezárulta után kerülhet sor.

Az USA nemrég jelentette be, hogy nem ad további mentességet az EU-nak az acél és alumínium importjára kiszabott 25, illetve 10 százalékos védővámok hatálya alól. Az Európai Bizottság ezután a WTO-hoz fordult az amerikai védővámok miatt, illetve még korábban vizsgálatot indított, hogy felderítse, kellenek-e intézkedések az EU piacának megvédésére az amerikai lépés nyomán nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.