HVG: Államosíthatják az MTA kutatóintézeteit

A hvg.hu azt írja, hogy a költségvetés tervezete alapján a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerült a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

A lap szerint az MTA vezetését váratlanul érte a kutatóintézetek államosításának első lépéséről szóló hír.

Ez azt jelenti, innentől Palkovics döntheti el, mit kutathatnak az MTA intézetei, ilyen pedig az 1950-es évek óta nem volt – írja a lap.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a köznevelési kerekasztal 13. ülése után tartott sajtótájékoztatón az Emmi Tükörtermében 2016. november 22-én.Fotó: Marjai János/MTI

A hvg.hu szerint az MTA vezetése a terv miatt rendkívüli elnökségi ülést hívott össze péntekre, és felvetődött egy rendkívüli közgyűlés ötlete is.

A lap szerint az MTA költségvetéséből átkerült Palkovics minisztériumához a Lendület programra szánt 3,2 milliárd forint és a fiatal kutatók támogatásának több mint 1 milliárdos alapja is, illetve az EU-s és hazai kutatóintézeti pályázatok támogatására szánt 700 millió forintos és az infrastruktúra-fejlesztésre szánt 500 milliós keret is.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.