Csak szeptemberben dől el a hajléktalangyilkossággal vádolt kamasz sorsa

Több 444 videó?
Szeretném

Hiába készül a Tatabányai Törvényszék már május óta ítélethirdetésre, szerdán sem dőlt el M. A. sorsa, akit két hajléktalan halálra verésével vádol az ügyészség. A fiú által az utolsó pillanatban előadott a történetet ugyanis még mindig nem sikerült ellenőrizni.

A 16 éves M. A. ellen tavaly decemberben emelt vádat különös kegyetlenséggel, több ember, illetve védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés és kifosztás miatt a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség. A vádiratból illetve a tárgyalás során elhangzott vallomásokból

egy durván elhanyagolt, feszült és nagyon frusztrált gyerek képe rajzolódott ki.

Az apja alig foglalkozott vele, az édesanyja ellen pedig éppen májusban emeltek vádat azért, mert elhanyagolta, nem ruházta, még a gyógyszereit sem váltotta ki.

Halálra vert két embert az utcán

Tavaly áprilisban az akkor még csak 15 éves fiú egy buliból hazamenet brutális módon halálra vert két hajléktalant, alig pár sarokra a saját lakásától.

Fotó: Albert Ákos

A fiú korábban elismerte a bűnösségét, a Tatabányai Törvényszék már májusban ítéletet készült hirdetni, amikor a tárgyalás végén, a perbeszédek előtt a vádlott szót kért, és megváltoztatta a vallomását. Azt mondta,

egy ismerőse fenyegetésének hatására bántalmazta az első sértettet, majd miután újra találkozott ezzel az ismerőssel, a második sértettet már együtt bántalmazták, miután megbeszélték, hogy kirabolják.

Ezt a sztorit kell a bíróságnak ellenőriznie, mielőtt meghozza az ítélet, de nem tudta, ugyanis azt a férfit, aki a vallomása szerint rábírta a fiút bántalmazásra, nem tudták előkeríteni, így meghallgatni sem.

Eközben azonban egyre többen mondanak ellen a tárgyalás elején még remegő, de aztán a hangját megtaláló, kamasz vádlottnak:

  • Egy fiú, akiről azt állította, hogy az iskolai barátja, azt vallotta, soha nem ismerték egymást,
  • és még a saját ügyvédje is azt mondta, hogy nem szavahihető.

Az ügyvéd ugyanis még mindig ki akarná vizsgáltatni azt, hogy M. A. látható-e a térfigyelő kamerák felvételein, amiről a vádlott a legutolsó tárgyalási napon egyszer csak azt mondta, hogy igen, ő látható rajta.

Mivel a fiú történetéről szerdán nem tudták megkérdezni a tanút - hiszen nem jelent meg a bíróságon -, a bíró szeptemberre napolta a tárgyalást, addig megpróbálják előkeríteni. Ítélethirdetésre is csak akkor lehet számítani.