Előzetes letartóztatásba került a magyar-ukrán állampolgár férfi, akit terrorizmus gyanújával vett őrizetbe a szlovák rendőrség

A kassai kerületi bíróság csütörtökön elrendelte a terrorizmus és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsított Vladimir G. magyar-ukrán állampolgár előzetes letartóztatását. A szlovák közszolgálati TASR hírügynökség jelentése szerint a férfit hétfőn este Kassán vette őrizetbe a szlovák rendőrség a kijevi Interpol elfogatóparancsa alapján. 

Az előzetes letartóztatás ellen Vladimir G. azonnal panaszt nyújtott be, amelyről a szlovák Legfelsőbb Bíróság fog dönteni. A gyanúsított előzetes letartóztatását a kassai kerületi ügyészség ügyésze javasolta a bíróságnak. A letartóztatási parancsot az ukrán bíróság azért adta ki, mert az érintettet súlyos bűncselekmények - mások egészségének szándékos veszélyeztetése, gyilkossággal és illegális túszejtéssel való fenyegetés, túsztartás, szervezett bűnözésben való részvétel, terrorizmus, közszereplők elleni támadás - elkövetésével gyanúsítja - írta a szlovák hírügynökség.

 Vladimir G. és társai 2014-ben és 2015-ben bűnszövetkezetet alakítottak, és rendkívül súlyos bűncslekményeket követtek el Ukrajna területén - mondta a bírósági tárgyalás után Milan Filicko, a kassai kerületi ügyészség szóvivője újságíróknak. Amennyiben a bíróság megalapozottank találja a vádakat, a gyanúsítottakra akár 15 éves börtönbüntetést is szabhatnak - jegyezte meg a TASR. Vlagyimir G.-t rendőrségi komandósok vezették a bírósági terembe. A gyanúsított újságíróknak azt mondta, elutasítja a vádakat és nem ért egyet azzal, hogy a szlovák hatóságok kiadják őt Ukrajnának. Azt állította, hogy családjával együtt Kassán él és nem bűnös.  (MTI)