Orbán török barátja öt év alatt 200 milliárd forintot fektetne itthon napenergiába

gazdaság
2018 június 21., 05:01

Orbán Viktor a 2018-as miniszterelnöki eskütétele utáni, parlamenti beszédében azt mondta: az új napelemparkok és Paks II. a tiszta és fenntartható energiatermelés élvonalába emelik majd Magyarországot.

A Heti Válasz azt írja, hogy ezt nem hiába hallgatta a karzatról – a terrorátvilágításon megbukott Zaid Naffa mellett – az isztambuli milliárdos, Adnan Polat, aki Recep Tayyip Erdoğan elnök és Orbán közös barátjaként szokta magát pozicionálni a török sajtóban: Polat ugyanis Törökországban a tiszta forrásokat használó villamosenergia-ipar egyik szószólója.

Adnan Polat
photo_camera Adnan Polat Fotó: Wikimedia Commons

A lap szerint amíg Polat a hazájában 2000 óta 1 milliárd dollárt fektetett nyolc szélerőműparkba, addig Magyarországon 5 év alatt ruházna be 700 millió dollárt (200 milliárd forintot) a kormányzatilag támogatott napenergiába.

Polat tavaly a török Forbesnak mesélt arról, hogy milyen nagyszabású ingatlanbefektetést tervez a Duna partján, illetve hogy 5 éven belül 700 millió dollár értékben szállna be a magyar napenergiába. A Magyar Narancs akkor azt írta, ebből a pénzből 1000 MW-os kapacitás akar elérni, ami négyszer akkora teljesítmény, mint az országban meglévő napelemes kapacitás, és ez csak úgy jöhet ki, ha a saját befektetése mellé még 10 milliárdos nagyságrendű magyar állami-, vagy esetleg EU-s támogatással is számol a napelemes beruházáshoz. (Heti Válasz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.