Örökre hibernálják a nyomozást a Fidesz és Schmuck Andorék 2014-es választási csalásának ügyében

POLITIKA
2018 június 21., 09:42
comments 91
MTI Fotó: Kovács Attila
photo_camera MTI Fotó: Kovács Attila

Már eddig is a legkülönösebb bűnügyi nyomozások egyike volt az, amelyiket egy még 2014-ben, az akkori önkormányzati választások egyik csalásgyanús ügye miatt indítottak, és ami négy év után még mindig tart. Vagyis mostanáig úgy tudtuk, hogy még tart.

A sztori azért érdekes, mert annyira jól dokumentált. 

Az egész azzal indult, hogy a 2014-es választáson a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták Terézvárosban csak hamis ajánlásokkal tudtak jelölteket állítani. Hőseink úgy szedték össze a kellő számú ajánlást, hogy a Fidesz listájáról egyszerűen átmásoltak adatokat, aztán az aláírásokat odahamisították.

A baloldali ellenzék azonban felfigyelt arra, hogy a szocdemeknek milyen villámgyorsan sikerült összeszedniük az aláírásokat, pont egyidőben a Fidesszel, bár nekik nem is voltak aktivistáik, ezért összevetették a fideszes és szociáldemokrata íveket. A tömeges egyezések és a hamis aláírások így azonnal kibuktak, így az ellenzékiek feljelentést is tettek közokirat-hamisítás, választás rendjének megsértése és személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A dolog annyira nyilvánvaló volt, hogy másfél évvel később maga Schmuck sem tagadta, hogy csalás történhetett, és azt mondta, nagyon sajnálja.

Az ügy nyomozása eleve furcsán nehézkesen indult: a rendőrség csak a feljelentés után 3 egész hónappal tette meg azt az alapvető nyitólépést, hogy lefoglalja az említett ajánlóíveket.

Aztán alig indult meg az érdemi nyomozás 2015-ben, máris felfüggesztették az eljárást, arra hivatkozva, hogy nem tudják megállapítani az elkövető kilétét. A szocdemek aláírásait ugyanis ketten gyűjtötték: az egyikük időközben meghalt, a másikról kiderült, hogy kamu nevet diktált be. A rendőrség egy ideig úgy tett, mintha egy hamis név önmagában okot adna arra, hogy megszüntessenek egy nyomozást egy egyébként remekül ledokumentált ügyben.

Később az ügyészség utasította a rendőrséget, hogy folytassák.

Amikor a szocialista Bangóné Borbély Indikó 2016 tavaszán interpellációkat nyújtott be az ügyben, Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, hogy bebizonyosodott, az ajánlások tényleg hamisak voltak.  Pintér Sándor belügyminiszter pedig azt mondta, hogy 

„az ügyben további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges, a Budapesti Rendőr-főkapitányság által folytatott nyomozás jelenleg is folyamatban van”.

Az ügyben kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a listákat a szocdemek a Fidesztől kapták (az indulásuk eleve csak a kormánypártnak volt érdeke). Polt Péter 2016-ban le is írta Bangónének, hogy

"a Fidesz-MPP aláírásgyűjtőinek vizsgálata folyamatban van."

Erről azóta sem lehetett hallani. Az ügy ugyanis ekkor megint elfelejtődött, mindaddig, míg 2017. őszén újabb interpelláció hangzott el a témában. Polt Péter ekkor részletesen mesélt arról, hogy addig hány embert és pontosan kiket hallgattak ki, majd azt mondta, hogy

"A nyomozás határideje 2017 . október 25. napja, amely indokolt esetben a Legfőbb Ügyészség által meghosszabbítható." 

Mindeddig ez volt az utolsó információ arról, hogy hol áll a leghosszabb hazai nyomozás olyan ügyben, ami az első pillanatától fogva nyilvánvaló volt. 

Most megint megpróbáltam megtudni az illetékesektől, hogy éppen mi folyik az ügyben. A sok megkeresett közül végül Bagoly Bettina főügyészségi ügyész és sajtószóvivő válaszolt, ezzel:

"Tájékoztatom, hogy a választás rendje elleni bűntett miatt indult nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság még tavaly decemberben felfüggesztette – mivel az elkövető kiléte az eljárás során nem volt megállapítható.

A határozat ellen - nem jogosulttól - panasz érkezett, amit a Fővárosi Főügyészség elutasított. Ugyanakkor a Fővárosi Főügyészség a felfüggesztő határozatot érdemben is felülvizsgálta, és megállapította, hogy a nyomozó hatóság az ügyben széleskörű nyomozást végzett, a tényállás felderítése érdekében a szükséges nyomozási cselekményeket (közte számos tanú kihallgatását) elvégezte.

Az ügy felderített potenciális terheltje elhunyt, így gyanúsítotti felelősségre vonására, és ezáltal az esetleges további elkövető(k) személyének felderítésére, beazonosítására nem kerülhetett sor."

Vagyis ennyi volt, ebből a nyilvánvalónak tűnő választási csalási ügyből, ami elvezetett a hatalmi párthoz is, már nem lesz énekes halott sem. 

Érdekes elem, hogy Bagoly a levele végén megismétli a halottmotívumot. Csakhogy az a bizonyos terhelt már az egész folyamat legelején meghalt, de eszerint ebben az ügyben a választási csalás megúszásához elég volt annyi, hogy bemondtak egy hamis nevet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.