Lovász: Mi lesz a következő, tudósokat vegzálnak az utcán?

Lovász László, az MTA elnöke az Indexnek adott interjút az Akadémiával kapcsolatos tervezett kormányzati átalakításokról. Az interjúban nem akart nagy megállapításokat tenni, és eléggé óvatosan fogalmazott, azt mondta, az egyeztetések még zajlanak Palkovics László innovációs miniszterrel és esetleg majd Orbán Viktorral is. Ezeken a tárgyalásokon az Akadémia azt akarja elérni, hogy a kormány ne vonjon el tőlük kutatási forrásokat, hogy a kutatási szabadság ne sérüljön, és hogy ha esetleg programokat el is vesznek tőlük, legalább azok szakmai irányítása maradjon az Akadémiánál.

A Figyelő a kormánynak nem tetsző témában kutató akadémikusokat listázó cikkéről azt mondta:

„Maga a cikk egy primitív cikk. Az pedig, hogy bizonyos kutatókat arcképpel – hogy is mondjam – kicikiz, megengedhetetlen. A következő az lesz, hogy az utcán inzultálják őket?”

Lovász arról is beszélt, egyelőre szerencsétlen dolog lenne azzal fenyegetőzni, hogy lemond, de voltak olyanok, akik ezt javasolták neki, ha nem sikerül meghátrálásra bírni a kormányt. Egyelőre nem döntött ebben az ügyben, de nem először vetődött fel a kérdés. (index)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.